+ Meer informatie

„Uitspraak van Brinkman is stemmingmakerij"

1 minuut leestijd

UTRECHT (ANP) - De uitspraak van CDA-fractievoorzitter Brinkman dat mensen zich „met een zekere aanstellerij" laten afkeuren om een wao-uitkering te krijgen, is „stemmingmakerij" om de geesten in Nederland rijp te maken voor het verlagen van hoogte en duur van de wao-uitkering. Dit schrijft FNV-voorzitter J. Stekelenburg in een gisteren verzonden open brief aan Brinkman.

Stekelenburg vraagt Brinkman op te houden met het „zieken" van arbeidsongeschikten. Het verlagen van de wao-uitkering is symptoombestrijding en heeft geen effect, zo leren bezuinigingen uit het verleden waarbij Brinkman als minister was betrokken. De fractievoorzitter moet de sociale partners tijd gunnen om te werken aan preventie van ziekte en arbeidsongeschiktheid en herplaatsing.

Brinkmans uitspraak is volgens Stekelenburg „ronduit krenkend voor alle wao'ers omdat u met uw uitspraak 900.000 mensen brandmerkt" en suggestief omdat Brinkman niet zegt om hoeveel „aanstellers" het gaat. „Suggestief ook omdat u de indruk wekt dat indien we de „aanstellers" weten aan te pakken, we het probleem van ziekteverzuim en wao hebben opgelost.

De Stichting „wao en andere uitkeringsgerechtigden" heeft gisteren aangekondigd een kort geding tegen Brinkman aan te spannen als hij zijn uitspraak niet terugneemt. De aanklacht zou zijn „smaad ten aanzien van een grote bevolkingsgroep".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.