+ Meer informatie

„Kemproeven kunnen klimaat beïnvloeden"

2 minuten leestijd

3NDEN — Russische geen zijn tot de conclusie ge^n dat kernproeven een be•ijke invloed hebben op de atologische omstandigheop onze planeet. Volgens n'aren kernproeven de be•ijkste reden voor de geig strenge winter die er in /1963 op het gehele Noor( halfrond heerste.

zich bevonden. Ook bleek dat tegelijkertijd de temperatuur na de kernproeven in de open lucht aanmerkelijk steeg in de hogere luchtlagen. Daaruit trok men de conclusie dat er zonnewarmte in de hogere luchtlagen bleef hangen die anders op de aardoppervlakte terecht was gekomen.

Minder zonnewarmte

Dat juist de winter 1962-63 zo streng was is gemakkelijk te verklaren. In 1962 trad een Amerikaans-Russisch verdrag in werking dat de belofte van beide landen inhield om geen kemproeven meer in de atmosfeer te ne-' men (ondergronds werden ze evenwel voortgezet). De Amerikanen en de Russen hebben daarom in 1961 en 1962 snel nog een groot aantal kernproeven in de open lucht genomen. Deze opeenhoping had tot gevolg dat Van onze correspondent de winter uitermate streng van karakter werd.

De temperatuurdaling werd voornamelijk veroorzaakt door de geweldige hoeveelheid stikstofoxyden die vrijkwam bij de intense hitte die de vuurballen bij de nucleaire explosies veroorzaken. Deze oxyden kwamen in de stratosfeer terecht en absorbeerden een geweldige hoeveelheid zonnewarmte die zodoende de aarde niet kon bereiken. Volgens de Russische geleerden werd op deze wijze de zonnewarmte die de aarde bereikte verminderd met niet minder dan 2V% procent. dat ze in 1962 veroorzaakt werd door slechts 340 megaton nucleaire explosieven. Zelfs bij een „gelimiteerde" kernoorlog op aarde zou er echter al tien tot twintig maal meer worden gebruikt. Het is niet te overzien welke geweldige gevolgen dat zal hebben voor het klimaat. In ieder geval zullen er enkele strenge winters volgen. In het uiterste gevalkan er echter een ware ijstijd volgen.

Dit kan gebeuren wanneer er zoveel sneeuw op aarde ligt dat er een vicieuze cirkel ontstaat: de sneeuw houdt namelijk de zonnewarmte die voor het t1e*iS/l wtinooliSb aardoppervlak bestemd is tegen. De IJSllja mugeilJK. ^^^^^^^^^^^ blijft dan dalen, er komt

Nu is de daarop volgende temperatuurdaling nog te overleven, alhoewel ze onplezierig blijft. Het punt is echter nog meer sneeuw enzovoorts enzovoorts. Wanneer dan tenslotte de ijskappen zich vanaf de Noordpool zuid

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.