+ Meer informatie

Nationale Partij wint bij tussentijdse verkiezing

De Klerk doorstaat testcase met glans

2 minuten leestijd

JOHANNESBURG - De Nationale Partij van president Frederik de Klerk heeft bij een tussentijdse verkiezing in het Zuidafrikaanse kiesdistrict Randburg een overtuigende zege op de Conservatieve Partij behaald.

De verkiezing in Randburg werd beschouwd als een referendum over de hervormingspolitiek van De Klerk. In een eerste reactie op de uitslag verklaarde de leider van de NP in Transvaal, Barend du Plessis, dat hiermee president De Klerk een duidelijk mandaat heeft gekregen om voort te gaan op de ingeslagen weg.

„De CP is te verstaan gegeven dat Zuid-Afrika geen vertrouwen heeft in haar politiek en haar racisme. De CP is nu verplicht deel te gaan nemen aan het onderhandelingsproces", aldus Du Plessis; ' ' •• ^>:' '

Maar CP-leider Andries Treurnicht had een tegenovergestelde verklaring voor dè uitslag. Vergeleken met de verkiezingen van vorig jaar hebben 1200 meer kiezers op de CP gestemd, een toename van bijna 11 procent van het totale aantal kiezers m Randburg.

Commentatoren

Bij de vorige verkiezingen won de Democratische Partij, die deze keer| niet deelnam. Men neemt aan dat de DP-aanhang deze keer massaal op de NP heeft gestemd. De vorige NP-vertegenwoordiger van Randburg, Wy nand Malan, heeft de DP'ers opgeroepen op de NP te stemmen. Hijzelf is eerder dit jaar uit de DP gestapt en overgelopen naar de NP.

Volgens Treurnicht zijn een heleboel DP-ondersteuners deze keer niet naar de stembus gegaan. „Vorig jaar kregen DP en NP samen 15.000 stemmen. Nu nog maar 11.000, terwijl onze aanhang duidelijk is toegenomen", aldus Treurnicht, die meende dat hieruit blijkt dat de CP een wezenlijk gevaar oplevert voor de huidige regering. Maar politieke commentatoren in Zuid-Afrika waren het er vanmorgen over eens dat de NP-overwinning een zeer duidelijk teken is dat blank Zuid-Afrika de hervormingen van De Klerk in meerderheid steunt.

De opkomst was beter dan men verwacht had. Het was gisteren koud in Randburg, hetgeen bij Zuidafrikaanse verkiezingen meestal een negatief effect op de opkomst heeft.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.