+ Meer informatie

Debat over sancties Zuid-Afrika gestart

Jospin zal beroep op Mitterrand doen

2 minuten leestijd

PARIJS — Een vooraanstaande figuur uit de nieuwe regering van Frankrijk heeft woensdag bij de opening van een conferentie van de Verenigde Naties in Parijs steun toegezegd aan pogingen om een economische boycot in te stellen tegen Zuid-Afrika.

De secretaris-generaal van de Franse socialistische partij, Lionel Jospin, beloofde dat zijn partij bij de nieuwe Franse president, Francois Mitterrand, zal aandringen op overheidsmaatregelen tegen Zuid-Afrika, waaronder een volledig wapenembargo en hulp voor Namibië, om overeenkomstig VN-resolutie 435 de onafhankelijkheid te verkrijgen.

Jospin wees erop dat de socialistische partij zich steevast heeft uitgesproken tegen de rassenscheiding in Zuid-Afrika en gepleit heeft voor strafmaatregelen om een wijziging van het apartheidsbeleid af te dwingen.

Uranium-invoer

Engeland en de Verenigde Staten ontbreken op de conferentie waar een honderdtal landen vertegenwoordigd zijn, waarvan ongeveer 20 door hun minister van buitenlandse zaken. Wat het beleid van de socialistische partij betreft zei Jospin dat zij opgeroepen heeft tot stopzetting van alle handel met Namibië, met name de invoer van uranium, totdat dit gebied onafhankelijk is geworden van Zuid-Afrika. Hij zei dat de Franse invoer uit Zuid-Afrika moet worden verminderd, met een stopzetting van alle investeringen in de openbare sector en van hulp aan particuliere beleggingen in dat land. Er moet een volledig embargo komen op de wapenverkoopzeihij.

De sancties tegen Zuid-Afrika dienen gepaard te gaan met opvoering van de hulp aan de zogeheten frontlijnstaten, die aan Zuid-Afrika grenzen. „Wij verlangen van een linkse regering dat zij politieke en diplomatieke steun en menslievende hulp verleent aan de vluchtelingen en militanten van de bevrijdingsbewegingen in Zuid-Afrika en Namibië," zei Jospin.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.