+ Meer informatie

Maij-Weggen verbiedt „geschenk aan de zee''

Cargo legt zich niet bij besluit minister neer

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Minister Maij-Weggen heeft de stichting Cargo verboden om volgende maand een elektriciteitsmast gevuld met duizenden broden in zee te storten. Dat heeft het ministerie gisteren bekendgemaakt. Cargo heeft inmiddels aangekondigd in beroep te zullen gaan tegen het besluit van Maij.

De minister baseert haar weigering van wat Cargo noemt „het nationaal geschenk aan de zee" op de Wet verontreiniging zeewater. Cargo heeft voor het dumpen van de mast met de broden een speciale ontheffing van deze wet nodig. Nadat de stichting begin dit jaar een ontheffingsaanvraag ingediend had, kwam een stroom van reacties los. Er werden 1184 bezwaren ingediend tegen een eventuele ontheffing, met in totaal 33.459 handtekeningen. Cargo zelf zegt echter „uitzonderlijk veel steun en sympathie voor het project" te krijgen.

Volgens Maij-Weggen is het dumpen van het „geschenk aan de zee" te vergelijken met de dagelijkse vervuiling van een stad van zo'n 50.000 inwoners. Zij baseert zich hierbij op berekeningen van Rijkswaterstaat. Bovendien, zo luidt het oordeel van de minister, gaat het hier niet om stoffen die niet gewoon op het land geloosd kunnen worden. Volgens de Wet verontreiniging zeewater is dat wel een vereiste om toestemming te geven voor het lozen van materiaal in zee. Ten slotte ziet Maij ook de noodzaak niet in van het dumpen van de mast en van de broden.

In beroep

Cargo heeft nu een maand de tijd om in beroep te gaan tegen het besluit van de minister. Volgens woordvoerder R. Peperkamp zal Cargo een schorsingsverzoek indienen bij de Raad van State. Hij gaat er van uit dat „de wijze mannen" van de Raad van State begrip zullen hebben voor het omstreden project van de Alkmaarse kunstenaarsstichting. Als de vergunning voor het storten in de Noordzee uiteindelijk toch niet los mocht komen, zal Cargo op zoek gaan naar een geschikte plek in de Atlantische Oceaan, aldus de woordvoerder.

Inmiddels zijn in een openluchtbakkerij op de Afsluitdijk bij Breezanddijk reeds 6200 broden gebakken met water uit het IJsselmeer en graan uit de IJsselmeerpolders. Dat laatste dient om uit te drukken dat op deze manier iets wordt teruggegeven aan de zee van alles wat Nederland aan de zee te danken heeft. Het project heeft bij elkaar al zo'n half miljoen gulden gekost. De kunstenaars verwachten dat de totale kosten acht of negen ton zullen bedragen. Om het nog nodige geld bij elkaar te brengen, wordt nog naar nieuwe sponsors gezocht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.