+ Meer informatie

VS willen Nederland vaker in de Golf zien

Bevelhebber tevreden over inzet marine

3 minuten leestijd

A/B USS MIDWAY (ANP) - De Nederlandse marine zou zich de komende jaren regelmatig in de Perzische Golf moeten vertonen. De Amerikaanse schout-bij-nacht D. March, bevelhebber van de Amerikaanse vloot in de Perzische Golf, heeft dat gisteren verklaard aan boord van het Amerikaanse vliegkampschip Midway.

hadden we niet al onze opdrachten kunnen vervullen. Dus „Bravo Zulu", goed gedaan, zoals we bij de marine zeggen", aldus March.

Noordelijker

„Nederland heeft net als de Verenigde Staten belangen in de Golfstaten. Ik kan me voorstellen dat het voor Nederland van belang is om regelmatig hier op zee aanwezig te zijn. Het hoeft niet permanent te zijn, maar zo nu en dan een bezoek is zeker nuttig", aldus March gisteren in een interview met Nederlandse journalisten.

March wees er op dat de Amerikaanse marine al sinds vele jaren in de Golf komt en daar op verzoek van enkele bondgenoten ook de komende jaren aanwezig zal zijn. „Het is in het belang van de stabiliteit in het Golfgebied dat we hier 7ichtbaar aanwezig zijn. Onze bondgenoten in de regio hier hebben daar de afgelopen tijd regelmatig blijk van gegeven. We hebben een prima samenwerking met hen". Volgens March zou het verstandig zijn als ook de Nederlandse marine in dat samenwerkingsverband meedoet.

March was zeer te spreken over de deelname van de Nederlandse marine aan de multinationale vloot in de Golf. De Nederlandse schepen kwamen onder Amerikaans commando toen de oorlog uitbrak. „De Nederlandse marine heeft hier een voorname rol gespeeld. Zonder die deelname en die van andere bondgenoten

De schout-bij-nacht liet weten dat de drie Nederlandse schepen, die rond de vier Amerikaanse vliegkampschepen opereerden, noordelijker in de Golf zouden zijn ingezet als de oorlog langer had geduurd. Dat zou zijn gebeurd in het kader van het roulatieschema voor de schepen van de multinationale vloot in de Golf.

Hoewel de Nederlandse schepen niet direct voor de kust van Koeweit hebben geopereerd, hebben ze toch, een wezenlijk onderdeel van de operatie meegemaakt, aldus March. „We zaten met onze belangrijke vliegkampschepen behoorlijk noordelijk, in een gebied waar ook mijnen waren". March zei dat hij geen moeite heeft gehad met de aanvankelijke beperkingen die het kabinet aan de Nederlandse schepen had opgelegd.

De Nederlandse schepen mochten niet zonder toestemming van de Nederlandse minister van defensie boven de 27.30 graden noorderbreedte opereren. „We hebben ons daar in eerste instantie aan aangepast. Net als bij andere landen werden die beperkingen opgeheven toen de vijandelijkheden uitbraken".

Mijnenjagers

De Amerikaanse bevelhebber meent wel dat de twee Nederlandse mijnenjagers, waar March vorige maand via Washington om vroeg, wel wat laat komen. „We zouden ze zeker wat eerder kunnen gebruiken. Natuurlijk moeten ze een eind varen voor ze hier zijn. Ze zullen hier vanaf half april nog altijd van pas kunnen komen, gezien de grote hoeveelheden mijnen hier", aldus March.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.