+ Meer informatie

Online op zoek naar kinderbijbels

5 minuten leestijd

Tik het woord kinderbijbel in op Google. Dat levert niet minder dat 161.000 treffers op. Waar moet je zijn? En wat tref je er aan? Een kleine greep.

Kindvriendelijk ziet christelijkekinderboeken.nl er zeker uit. Een vrolijk gekleurde boekenkast verwelkomt de bezoeker. Kinderbijbel komt in de menubalk niet voor. De boekenkast biedt uitkomst. Beweeg je je muis over de kast en naast Jongeren, Fotoalbum en Aan de slag, dan verschijnt ook het woord Kinderbijbels. Zo'n honderd titels komen tevoorschijn. Dat is even scrollen. Links en rechts minder witruimte en dat probleem zou opgelost zijn.

Bij de bespreking wordt gelet op punten zoals inhoud en vormgeving. Elk boek krijgt een oordeel mee. De ene keer worden er tussenkopjes gebruikt, de andere keer niet. Aan eenduidigheid wordt gewerkt, zegt A. Prins-Sleurink, lid van de Werkgroep Christelijke Kinderboeken en redactielid van de website. "We zijn bezig de site te herzien. Het moet wat minder een zoekplaatje worden." De site is nog lang niet compleet, aldus Prins: "Weggevallen namen van uitgevers zou ik aan willen vullen. Ook heb ik een stapel boeken die wachten op een plekje op de site." Ingwersen staat wel op de site, Vreugdenhil niet. "Dat is in onze kringen niet zo'n bekende kinderbijbel."

Wat meer overzicht en eenduidigheid zouden de aantrekkelijkheid vergroten. Daar liggen kansen voor de restyling van de site, die volgens Prins najaar 2007 klaar is.

Afstand

Je zou ze er niet snel zoeken, maar ook op Ouders Online -ouders.nl- worden kinderbijbels besproken. De doelgroep? "Iedereen die zich enigszins op afstand van de kerk begeeft", meldt de site. Justine Pardoen, hoofdredacteur van Ouders Online: "Het zijn niet specifiek die mensen, we willen een startpunt zijn voor heel veel ouders." Maar Evert Kuijt bijvoorbeeld is er niet te vinden. "Die naam zegt me niets. Streng reformatorische mensen hebben hun eigen kanalen. De pagina is ontstaan doordat wij vragen kregen van mensen die wel iets hebben met het geloof en de opvoeding die ze zelf gekregen hebben, en dat op een andere manier aan hun kinderen willen doorgeven."

"Het hoogste woord. Bijbel voor kinderen" prijkt in het rijtje van de twaalf besproken Bijbels. "Dappere schrijvers en fantastische vertellers" noemt de redactie de niet-gelovigen die eraan meegewerkt hebben.

De besprekingen zijn gerangschikt op volgorde van de leeftijd van de doelgroep. De recensenten blijken in staat om weer te geven wat er in de boeken te lezen valt. Handig zijn de tien tips voor het kiezen van een kinderbijbel. Voorbeeld: Haal eerst een kinderbijbel bij de bieb om te kijken hoe de kinderen erop reageren. Ondanks de handige tips toch maar even verder zoeken.

Vertrouwd

Vreugdenhil, Van Wijk, Snoek. Alle vertrouwde namen zijn te vinden op hervormdezondagsscholen.nl. Veel zoekwerk is niet nodig: zeven kinderbijbels staan op de pagina onder het kopje Boeken en cd's. Ze zijn voorzien van korte toelichting, prijs en illustratie. "Dit zijn de meest gevraagde die afgenomen worden door onder anderen de leidinggevenden van onze zondagsscholen", zegt C. M. Codée, lid van het hoofdbestuur van de Bond van hervormde zondagsscholen op gereformeerde grondslag. "Wij richten ons op de zondagsscholen van de Gereformeerde Bond, de Hersteld Hervormde Kerk; mensen uit de gereformeerde gezindte. Die letten scherp op de platen en of de toepassing verantwoord is in relatie tot de belijdenisgeschriften."

De kinderbijbels blijken niet helemaal vooraf gelezen te worden. "We recenseren ze niet, zoals de kerstboeken. Daar geven we echt advies. Door te publiceren geven we een bepaalde richting aan." Toch zou het niet verkeerd zijn om de bespreking te voorzien van inhoud, conclusie en eindoordeel. Net iets completer. De bond gaat met de actualiteit mee. "Nieuwe kinderbijbels die binnen onze achterban passen, krijgen een plekje op de site."

Voor wie zich rekent tot de doelgroep, is deze site een prima hulpmiddel.

Volledig

Binnenkort gaat www.kinderbijbels.nl in de lucht. Wie een compleet overzicht wil, moet hier zeker zijn. "De informatie over kinderbijbels is vaak gekleurd en niet volledig. Op onze site proberen we op een objectieve manier een overzicht te geven van alle kinderbijbels die er in Nederland te verkrijgen zijn. Dat moet de kracht van de site worden", zegt Hans de Rijk, directeur van de Stichting Vereeniging tot Verspreiding der Heilige Schrift/Bijbel Kiosk Vereniging. De stichting heeft als doel de Bijbel bekendheid te geven.

Op de site zijn nu zo'n 35 Bijbels te vinden, maar dat worden er gauw meer, aldus De Rijk. "Elke week komt er een Bijbel bij. De belangrijkste staan er nu wel op." Van Wijk, Van Dam en Vreugdenhil -"dat is helemaal een begrip"- leveren echter geen zoekresultaten op, maar dat verandert hopelijk gauw.

Van elke kinderbijbel zijn twee verhalen te lezen. Dat is pas service. Klik onder de Bijbel op de knop Informatie en een uitgebreide bespreking komt tevoorschijn.

En een kinderbijbel cadeau geven? Vul dat bij Bestelprocedure in en de "feestelijk verpakte" kinderbijbel wordt bezorgd.

De volledigheid maakt deze site tot een trekker.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.