+ Meer informatie

Krant lezen

2 minuten leestijd

Het is toch echt jammer als je de krant niet leest. Je komt er zo veel leuke dingen in tegen. Zo was afgelopen week te lezen dat in de gemeente Reimerswaal een vloekverbod is ingesteld. Misschien moeten we dit alleen niet scharen onder het kopje "leuke dingen", want zo leuk is het eigenlijk niet. Dat het nodig is.

Nu tegenwoordig "normen en waarden" een gevleugelde uitdrukking is geworden, die overigens te pas en te onpas gebruikt wordt, is ook het onderwerp vloeken onder het stof vandaan gekropen. Meneer Vogelaar schreef er deze week over. Ds. Prins van de Bond tegen het vloeken gaf ook zijn mening. "Taalverruwing die onder jongeren én ouderen opgeld doet", was het onderwerp van het stukje. Ook Vogelaar noemt het vloekverbod in Reimerswaal. Een ruime meerderheid heeft voorgestemd. Hoewel ik het een goed initiatief vind, vraag ik me af hoe ze dat daar in het vat willen gieten.

Heeft de politie er een nieuwe bevoegdheid bij gekregen? Een bekeuring voor iedereen die een lelijk woord over zijn lippen laat komen? Nóg meer blauw op straat? Of hebben we er een nieuw beroep bij gekregen? De vloek-watcher. Mensen die incognito, of misschien in papegaaipakken, over straat lopen en je op je vingers tikken wanneer je een vloek loslaat. Twee keer een gele kaart en na drie keer een rode.

De straf? Dat hangt af van het soort vloek. Wenste je je vriend een bepaalde ziekte toe, dan breng je maar een bezoek aan een afdeling in het ziekenhuis. Lijkt me doeltreffend.

Voor een gemeente als Rotterdam lijkt het me een behoorlijke opgave een vloekverbod uit te vaardigen. Misschien wordt het tijd dat we onszelf eens wat vaker een gele kaart geven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.