+ Meer informatie

Premie ziekenfonds gaat sterk omhoog

2 minuten leestijd

DEN HAAG - De premie voor het ziekenfonds gaat sterk omhoog. Volgens het ministerie van Volksgezondheid valt dat vooral aan de prijsstijging van medicijnen toe te schrijven.

De Miljoenennota van het kabinet-Balkenende rekende met een stijging van de ziekenfondspremie van 180 euro naar 290 euro per jaar. Uit een voorlopige berekening van het ministerie blijkt dat dit bedrag kan oplopen tot 325 euro, zei een woordvoerder.

Bij de genoemde nominale bedragen komt voor de verzekerden bij het ziekenfonds nog een toeslag die afhankelijk is van de hoogte van het inkomen. De maatregel treft 8 miljoen mensen. Bij het ziekenfonds zijn 10 miljoen mensen verzekerd.

Tegenover de eerder aangekondigde stijging van de ziekenfondspremie staan fiscale kortingen, zoals een arbeidskorting en een ouderenkorting. Deze kortingen doen het koopkrachtverlies grotendeels weer teniet, aldus de woordvoerder.

De premiestijging maakt deel uit van de voorgenomen wijziging van het stelsel van ziektekostenverzekeringen in 2005.

Minister De Geus, die tot de aantreding van het nieuwe kabinet Volksgezondheid waarneemt, zal volgens de woordvoerder van het ministerie de Tweede Kamer eind november inlichten over een poging waarmee de minister de prijzen van geneesmiddelen wil aanpakken.

Vorige maand maakte Zorgverzekeraars Nederland al bekend dat een forse stijging van de premies voor particuliere ziektekostenverzekeringen in 2003 onafwendbaar lijkt. De brancheorganisatie baseert deze verwachting op de ontwikkeling van de kosten van de gezondheidszorg in 2003, die naar schatting met 10,5 procent zullen toenemen. Tegenvallende beleggingsopbrengsten en wettelijke reserveringsverplichtingen zullen ook van invloed zijn op de hoogte van de ziektekostenpremies volgend jaar. De komende weken zullen de individuele ziektekostenverzekeraars de premies vaststellen en bekendmaken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.