+ Meer informatie

Kr leitjes pikken

2 minuten leestijd

Wij hebben tien krielkipjes waarvan er vier dit voorjaar zijn uitgebroed. Ze zijn nu aan de leg. Maar evenals vorig jaar pikken ze elkaar hevig; ze hebben nu al kale nekken, kale achterkanten en ruggen. Het is geen gezicht. Ze krijgen volledige legkorrel en water, anders niets. Antwoord — U schrijft niet waar de kipjes lopen: op het erf, in een met gaas afgetuinde ren of in een ruim hok. Dat maakt enig verschil. Pikkerij en kannibalisme komen n.l. zelden voort uit een tekort in het voeder (zoals men vroeger dacht) maar meer uit verveling. Vandaar dat het bij loslopende dieren minder voorkomt dan bij dieren die te weinig ruimte hebben. Een haan bij de kippen wil nogal eens helpen omdat die altijd nummer één is in de pikorde en dus de orde een beetje handhaaft. U kunt de kwaal ook tegengaan door de dieren wat meer bezigheid en afleiding te verschaffen, bijv. door het voer wat minder gemakkelijk bereikbaar te maken, groenvoer op te hangen zodat ze er naar moeten springen enz. Maar als niets baat rest niets anders dan snavelkappen, abusievelijk ook wel ontbekken genoemd. Want de kans is groot, dat ze doorgaan en dan wordt het inderdaad kannibalisme.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.