+ Meer informatie

Servië dreigt 'Servische' gebieden te annexeren

Tijdbom onder vredesproces geplaatst

3 minuten leestijd

BELGRADO (AP/AFP/RTR) - Internationale bemiddelaars hebben gisteren nieuwe pogingen in het werk gesteld om de rivaliserende leiders van Joegoslavië te bewegen tot het in acht nemen van een wapenstilstand, zodat een VNvredesleger kan worden gestationeerd om een einde te maken aan de bloedige burgeroorlog. De regering van Servië legde echter een bom onder het vredesproces met de aankondiging dat zij de door Serviërs bewoonde gebieden van Kroatië en de etnisch gemengde republiek Bosnië-Hercegovina zou erkennen. Dit zou neerkomen op annexatie van grote delen van de twee republieken.

EG-bemiddelaar Lord Carrington voerde gisteren in de Oostenrijkse stad Graz afzonderlijke besprekingen met de presidenten van Slovenië en Kroatië, Milan Kucan en Franje Tudjman, en reisde vervolgens naar Belgrado voor overleg met de Servische president, Slobodan Milosevic. Carrington kwam uitleg geven over het principebesluit van de Europese Gemeenschap om per 15 januari Joegoslavische republieken die de mensenrechten van hun etnische minderheden garanderen, te erkennen.

In Belgrado werden ook 21 experts van de Verenigde Naties verwacht, die de stationering van VN-vredestroepen moeten voorbereiden. De VN willen maximaal 10.000 iichtbewapende vredessoldaten naar gevechtshaarden sturen, maar secretaris-generaal Javier Pérez de Cuéllar heeft gezegd dat eerst alle partijen zich aan een wapenstilstand moeten houden.

Zowel Slovenië als Kroatië, die zich op 25 juni onafhankelijk verklaarden, verwelkomde het EG-besluit, maar Servische functionarissen veroordeelden het als een feitelijke ontmanteling van Joegoslavië.

In een verklaring uitgegeven na zijn overleg met Carrington, zei Milosevic dat de EG haar boekje te buiten was gegaan door Joegoslavië „af te schaffen". Voorzitter Slobodan Gligorijevic van het door Serviërs gedomineerde federale parlement sprak van „agressie jegens Joegoslavië" die slechts zou leiden tot escalatie van de gevechten. De Servische vice-premier Budimir Kosutic zei dat zijn republiek er niet over peinsde om bij de EG erkenning te vragen omdat „Servië lang voor sommige EG-lidstaten al een soevereine staat was".

De Servische regering kondigde aan het parlement van de republiek te zullen voorstellen, de door Serviërs bewoonde streek Krajina in Kroatië en Bosnië formeel te erkennen. Die gebieden zouden samen met Servië en Montenegro een nieuw Joegoslavië moeten vormen.

De Servische aankondiging versterkt de vrees van sommige critici, dat erkenning van de naar onafhankelijkheid strevende republieken kan leiden tot uitbreiding van de oorlog buiten Kroatië, Zowel Macedonië als Bosnië-Hercegovina, waar Carrington vandaag naartoe zou reizen, zal waarschijnlijk om erkenning vragen. Dat zou kunnen leiden tot gewapend verzet van de omvangrijke Servische minderheden in beide republieken.

Gevechten

Ondanks de internationale vredesinspanningen laaiden de gevechten op. Verscheidene steden in Oost-Slavonië, waaronder de hoofdstad Osijek, hebben vannacht onder zwaar artillerievuur gelegen. Dat heeft de Kroatische radio gemeld. Volgens berichten van het radiostation stierven in het ziekenhuis van Osijek vijf mensen.

Een aanval van Servische cavallerietroepen kon bij Kopacevo, in de omgeving van Osijek, door Kroatische strijdkrachten afgeslagen worden, zo meldde Radio-Zagreb. De steden Sisak en Karlovac, respectievelijk 50 kilometer ten zuidoosten en 50 kilometer ten zuidwesten van Zagreb, kwamen ook onder artillerievuur te liggen.

Gisteren waren er nieuwe meldingen van massamoorden. Evenals voorgaande meldingen konden deze echter niet onafhankelijk worden geverifieerd.

De federale regeringskrant Borba, die tot dusver betrekkelijk onpartijdig is gebleven, schreef dat Kroatische strijders op 11 december in het dorp Paulin Dvor ten zuiden van Osijek 17 Servische burgers en een Hongaar hadden omgebracht. Op hun beurt vermoordden Servische guerrillastrijders in het dorp Josevica, 50 kilometer ten zuiden van Zagreb, 20 Kroatische burgers, aldus Borba.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.