+ Meer informatie

Evangelisch centrum „De Burght" geopend

Prachtig complex in mooi stukje natuur

2 minuten leestijd

BURGH-HAAMSTEDE — In het Zeeuwse Burgh-Haamstede werd vrijdag het evangelische ontmoetingscentrum „De Burght" door de burgemeester van de gemeente Westerschouwen, mevrouw J.L. Niemandsverdriet-Leenheer officieel geopend.

Het centrum werd eind december 1980 door de Stichting „Vrienden van De Burght voor vier miljoen in een openbare velling gekocht. Na diverse interne aanpassingen is het nu geschikt gemaakt als centrum voor conferenties, vormingsweken en het houden van vakanties door particulieren.

In totaal kunnen vierhonderd personen gehuisvest worden in 81 appartementen. De zaalaccommodatie biedt mogelijkheden voor het houden van grote congressen. Men heeft de beschikking over een zelfbedieningsrestaurant, er is een kindercrèche en een jeugdruimte.

Evangelisch
De openingsbijeenkomst werd door ruim tweehonderd genodigden bijgewoond. Dat waren vertegenwoordigers van kerken, christelijke organisaties, overheidsinstanties en het bedrijfsleven. De leiding van het officiële samenzijn was in handen van de voorzitter van de Stichting de heer O. Ramaker. Deze Stichting wordt gevormd door personen uit diverse kerken. Omdat men de Bijbel als het betrouwbare Woord van God aanvaardt, noemt men zich evangelisch.

Ramaker benadrukte, dat men de mensen die er zullen komen geestelijk wil toerusten. Wij willen dit niet in plaats van de kerken gaan doen, maar naast de kerken. Men wil de mensen die er komen helpen, zodat ze beter kunnen functioneren als christen in de kerk en in de samenleving.

De burgemeester van Westerschouwen, waar ook Burgh-Haamstede toe behoort prees dit prachtige stukje Nederland. Er Is veel moois te zien hier, zo merkte ze op. Ze kon ook mededelen dat het gemeentebestuur er verblijd mee was dat deze gebouwen de bestemming van een ontmoetingscentrum gekregen hebben.

H. Binnendijk (EO) vond dat de tekst „want deze burcht is niet voor een mens bestemd, maar voor de Here God..." (1 Kronieken 29) ook een plaatsje moest krijgen In het gebouw. Over dit woord, dat uitgesproken werd ter gelegenheid van de tempelbouw, hield hij een korte toespraak.

Liefde
Ds. J. Vroegindeweij — predikant — directeur van de Hervormde Bond voor Inwendige Zending op Gereformeerde Grondslag (IZB) te Amersfoort waarschuwde ervoor dat er geen zelfvoldaanheid of tevredenheid moest zijn, maar wel bewogenheid en liefde. Hij sprak er zijn blijdschap over uit, dat dit centrum geopend kon worden.

Nodig is dat we ons af gaan vragen wat we kunnen gaan betekenen voor een ander en of we ons dienstbaar kunnen maken. Zelfgenoegzaamheid en gearriveerdheid zit ons wel in het hart, toch past dat een christen niet. Na hem, sprak de heer J. Kits over de noodzaak van een opwekking.

Voor de kosten van aankoop en inrichting voerde de Stichting een financiële actie en men is inmiddels ook tot uitgifte van een obligatielening overgegaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.