+ Meer informatie

Tuintips

4 minuten leestijd

Oktober is de ideale maand om vaste planten te poten
De maand oktober is een ideale maand om vaste planten te poten. Het assortiment is aan het begin van het seizoen groot. De bodem is nog behoorlijk warm, waardoor de nieuw geplante gewassen sneller aanslaan. Met zo'n voorsprong beginnen ze volgend voorjaar aan het nieuwe seizoen! Het resultaat is een zwaardere plant, die beter groeit en bloeit en een rijkere oogst geeft Goed aangeslagen planten zijn gedurende de winter minder kwetsbaar. Nog even een planttip: meng wat compost door de grond waarin de plant komt. Maak een kuiltje, zet de plant erin, vul het kuiltje tot de helft. Geef nu een flinke scheut water. Nadat het weggezakt is, vult u het gat verder. Stevig aandrukken met beide handen en nog eens water geven. Tuincentrum De bloei in de tuin is aan het eind van het seizoen natuurlijk veel geringer dan in de zomer. Het wordt kouder, de dagen worden korter en planten reageren daar op. Toch zijn er nogal wat planten die in oktober (en soms nog later) bloeien. Wanneer u regelmatig kwekerijen of tuincentra bezoekt, dan komt u ze vanzelf tegen. Een paar voorbeelden? Herfstasters (Aster dumosus), de winterbloeiende jasmijn (Jasminum nudiflorum), enkele Viburnums, zoals de Viburnum bodnantense "Dawn", de herfstbloeiende prunus (Prunus subhirtilla "Autumnalis") en verschillende Helleborussen. Met deze voorbeelden is het assortiment late en vroege bloeiers nog niet uitgeput. In goede plantenboeken kunt u er ongetwijfeld meer vinden. Naast bloeiers kunnen ook groenblijvers zorgen voor kleur.

Gele andijvie
Oudere lezers kijken wanneer ze andijvie kopen nog altijd even of de krop een geel hart heeft: een geel hart betekent malse andijvie. Wanneer u andijvie kweekt, heeft u het geelworden zelf min of meer in de hand. Vroeger raadde men aan om de kroppen bij elkaar te binden met een niette dun touw (dun touw snijdt in de bladeren).
Het geel worden kunt u bewerkstelligen door een emmer of bus over de plant heen te zetten. In het donker wordt namelijk geen bladgroen gevormd. Hetzelfde verschijnsel ziet u bij planten die u in het donker onder de vloer bewaard heeft, maar het "lekkerste" voorbeeld is misschien wel witlof. Controleer af en toe of er geen slakken in de kroppen zitten. Bij een flinke wind kunnen de potten verzwaard worden met een steen of iets dergelijks.

Knoflook
Knoflook is een winterharde smaakmaker in onze keukens. Winterhard betekent dat u ze voor de winter kunt planten. Ze overwinteren in de koude aarde maar gaan met frisse moed weer aan de groei als de ergste koude achter de rug is. Plant de teentjes (ieder bolletje bestaat uit een aantal teentjes) ongeveer 15 cm uit elkaar.

Sierkalebas
Het sierkalebassenseizoen buiten is voorbij. In tuincentra en bloemenwinkels worden ze nu te koop aangeboden. Een goede, uitgegroeide kalebas klinkt, als u erop tikt, als een houten plank. Wanneer dat niet het geval is, rot de kalebas vaak na een paar weken weg (droge vruchten gaan veel langer mee). Dat is niet dramatisch want voor een paar kwartjes heeft u er dan al een tijdje van kunnen genieten. U kunt ze "zomaar" als sier neerleggen of tussen de potplanten in de vensterbank. Ze staan ook leuk in een mand of schaal, gemengd met fruit of verwerkt in een bloemstuk. Met wat creativiteit zijn de mogelijkheden bijna onuitputtelijk. In de tropen worden droge kalebassen wel gebruikt als een soort drink fles (met een kurk als afsluiter van de drinkopening), muziekinstrument of drinknap. In winkels vindt u meestal de "gewone", hoe mooi ook, en af en toe bijzondere exemplaren. Als u een liefhebber van kalebassen bent, kunt u zo'n bijzonder exemplaar kopen. De zaden kunnen het volgend seizoen gezaaid worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.