+ Meer informatie

„Schuldbegrip in Onze Vader letterlijk vertalen"

Hinkelammert bij afscheid L. Schuurman:

1 minuut leestijd

UTRECHT — De schuldenproblematiek heeft de afgelopen veertig jaar economisch en menselijk tot een absurde vicieuze cirkel geleid. De schuld die in het Onze Vader wordt genoemd dient letterlijk te worden verstaan. God zal ons onze schuld niet laten betalen als wij ook anderen de rekening niet laten voldoen. Dit zei econoom en bevrijdingstheoloog dr. Franz J. Hinkelammert vrijdag in Utrecht bij het afscheid van dr. L. Schuurman als voorzitter van Solidaridad, de interkerkelijke actie voor Latijns Amerika.

De Westduitser Hinkelammert is werkzaam bij een oecumenisch instituut in Costa Rica. Hij zei: „Als wij schulden als een legitieme, wettelijke aanspraak op terugbetalen verstaan, dan zegt God in het Onze Vader eigenlijk dat jouw schulden door God niet vergeven kunnen worden als je de wet naleeft".


De econoom trok de vergelijking met de kruisiging van Jezus. Ook hier was sprake van een vervulling van de wet. „De wet is dus dodelijk", aldus Hinkelammert. „De wezenlijke zonde gebeurt door middel van vervulling van de wet".


Gevolg westen
In de relatie tussen de Bondsrepubliek en de DDR houdt men wel rekening met de gevolgen van de schulden, aldus Hinkelammert, maar tussen de Bondsrepubliek en Polen niet. Latijns Amerika behoort duidelijk tot de laatste categorie. De dood van veel mensen in Latijns Amerika is geen natuurlijke dood. „Deze dood is het gevolg van de westerse economische orde", aldus Hinkelammert.


In het westen heeft men volgens hem geen oog voor de uitwerking van de schulden op de landen van de Derde Wereld. De Marshall-hulp aan West-Europa zou nooit zijn geslaagd als deze landen ook een gigantische schuldenlast hadden moeten torsen, aldus Hinkelammert.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.