+ Meer informatie

Bush wijst voorstel SU als te mager van de hand

Herstelbetalingen en embargo moeten erin blijven

3 minuten leestijd

WASHINGTON/LONDEN (AFP/RTR/DPA) - President George Bush van de Verenigde Staten heeft het vredesvoorstel van Sowjetleider Michail Gorbatsjov als te mager van de hand gewezen. Hij vond het plan tekortschieten vergeleken bij de voorwaarden die de Verenigde Staten en hun bondgenoten stellen aan het beëindigen van de oorlog. Hiermee lijkt de weg vrij voor het begin van het grondoffensief.

Ook Groot-Brittannië wees het Sowjetplan van de hand omdat het, zo zei de Britse premier John Major, niet voldeed aan de inhoud van de resoluties van de Veiligheidsraad.

In zijn reactie op het plan van Gorbatsjov sprak de Amerikaanse president er zijn waardering voor uit dat de Sowjetleider hem een kopie had doen toekomen van het voorstel. Maar er zijn geen onderhandelingen en er worden geen concessies gedaan, aldus Bush, die zijn afwijzing in voorzichtige bewoordingen had gesteld, waardoor, zo menen waarnemers, de deur nog op een kier is blijven staan. Volgens sommige waarnemers hebben Amerikaanse functionarissen met hun voorzichtige afwijzing Moskou niet voor het hoofd willen stoten.

Iran is ervan overtuigd dat Irak bereid is zich onvoorwaardelijk terug te trekken uit Koeweit, in overeenstemming met resolutie 660 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Dit heeft de Iraanse minister van buitenlandse zaken, Ali Akbar Velayati, gisteren in Bonn verklaard. In Teheran deed president Rafsanjani een dringend beroep op de anti-Irak-coalitie het grondoffensief uit te stellen om Irak via diplomatieke kanalen te overreden zich terug te trekken.

Grondoffensief

Op de vraag of een grondoffensief nu onvermijdelijk is geworden, wilde Bush niet ingaan. Maar militaire leiders in Washington en het Golfgebied legden er de nadruk op dat de voorbereidingen voor een grondoorlog blijven doorgaan.

De Amerikaanse minister van defensie, Dick Cheney, voegde daar aan toe dat een staakt-het-vuren voor de geallieerden „zeer gevaarlijk" zou zijn. Het zou de Irakezen de tijd geven zich weer te bevoorraden en een bestand zou uiteindelijk kunnen leiden tot grotere verliezen aan geallieerde zijde.

Het Duitse blad Bild kwam gisteren met een onthulling van de inhoud van het voorstel en Sowjet-bronnen in Moskou hebben gezegd dat het Bild-verhaal grotendeels juist is. De krant schreef onder meer dat de Sowjet- Unie als tegenprestatie voor een „snelle vrede" had aangeboden om Iraks staatsstructuur en grenzen te handhaven en zich als pleitbezorger van afschaffing van alle sancties tegen Irak zou opwerpen.

De woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken Margaret Tutwiler onthulde dat het Amerikaanse standpunt over wat er met Irak moet gebeuren na het einde van het conflict, op twee punten botst met de wensen van de Iraakse regering. Ten eerst zou Irak herstelbetalingen aan Koeweit moeten betalen en ten tweede zou het wapenembargo tegen Irak van kracht blijven zolang Saddam Hoessein aan de macht is.

De Iraakse vice-premier Saadoun Hammadi kwam gisteren onverwacht in Peking aan waar hij vanochtend besprekingen heeft gevoerd met premier Li Peng.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.