+ Meer informatie

Geselsie uit Suid-Afrika

3 minuten leestijd

Groente en vrugte, groente en vrugte: boerpampoen en waatlemoen, soetpatat (...), pynappel en druiwetros, dis mos gesonde kos !
Dit refrein van een kinderliedje laat het al horen: de Zuidafrikaanse groentetuin levert produkten op die bij de Nederlandse groenteman in het vak met exotische etenswaren ligt. Ik denk zelfs dat de hier veel gegeten lemoenpampoentjies eerder als sierkalebassen op een fruitschaal belanden. Veel van de Afrikaanse groenten hebben een nogal weeïgesmaak vind ik, met name de pampoensoorten, en dat zijn er nogal wat. De boerpampoen is een grote, donkergroene soort met een hobbelige bast, en dan is er nog zo'n grote soort, maar die heeft een veel lichtere schil. De botterskorsie is peervormig en een goede 230 cm lang en verder is er de lemoenpampoen, een glad, donkergroen pompoentje ter grootte van een flinke tennisbal. De kleine pampoentjes worden met schil en al gekookt, de grote worden in blokjes gesneden. Echt Afrikaans is het om de blokjes met suiker en kaneel te bestrooien, maar daar kan ik nog niet zo erg aan wennen. Een beetje geraspte kaas erbij vind ik heel wat appetijtelijker. Soetpatats is ook al zo'n halfzoete knolgroente waar ik niet weg van ben. Geef mij dan maar koolraap of iets dergelijks. Maar dat dergelijks moeten weer geen turnips zijn, want die smaken naar de Nederlandse knollen die als veevoer worden verbouwd, tamelijk scherp dus.
U begrijpt het al, onze groentetuin ziet er nogal Nederlands uit, compleet met boerenkool. Over het fruit hier ben ik beter te spreken. En onze favoriet is wel de mango. Ik herinner me nog m'n allereerste mango, jaren geleden in Nederland. Die was best lekker, alleen jammer dat die pit zo akelig groot was. De pitten van de exemplaren hier zijn nog steeds groot, maar er zit gelukkig heel wat meer vruchtvlees omheen. Vorig jaar kocht ik er een die 800 gram woog! In onze eigen tuin hebben we ook wat fruitboompjes geplant. Er stond al een mandarijnenboompje dat we eerst aanzagen voor een sierboom. We passen nu netjes op hem en dit jaar hadden we een heerlijke zoete mandarijn. De oude druivestruik proberen we ook weer een beetje aan de praat te krijgen en verder hebben we een paar perzikbomen, een abrikoos, een pruim en een nectarine. De laatste twee hebben zelfs al een paar smakelijke vruchten opgeleverd, maar misschien was het wel de "eigen-tuin'-smaak die het zoetste was. Waar ik ook nog even aan heb moeten wennen was aan de andere benamingen die sommige fruitsoorten hebben. Dat een perske een perzik is, valt eenvoudig te begrijpen. Maar tegen banaan, sinaasappel, mandarijn, citroen, mango en nectarine zegt men hier respectievelijk: piesang, lemoen (niks te maken met waatlemoen, dat is een watermeloen), naartjie, suurlemoen, veselperske en kaalgatperske.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.