+ Meer informatie

Londen hoopt op betere Frans-Britse relatie

3 minuten leestijd

ONDEN — De verkie;snederlaag van de Franse sident Giscard d'Estaing is r de Britse regering met geigde gevoelens begroet. De tie Giscard-Thatcher is it erg vriendschappelijk gest en als Giscard herkozen zijn dan waren er vooral in EEG tussen Groot-Brittanen Frankrijk moeilijkheden erwachten.

•n opluchting voor de Britse regels het feit dat de nieuwe president, icois Mitterrand, pro-NAVO en anisland is. Dit feit heeft zowel links echts hier altijd verbaasd. De conatieven krijgen dit jaar de kans om iieuwe Franse ministers goed te lekenne;i als Groot-Brittannië het voorzitterschap van de EEG overneemt.

Men beschouwt Mitterrand veel minder anti-Brits daa zijn verslagen concurrent. Verwacht wordt dan ook dat de Frans-Britse betrekkingen een keer ten goede zullen nemen. Toch zijn de Britse ministers er zich van bewust dat men met Frankrijk langdurig en hard zal moeten onderhandelen om tot overeenstemming te komen over EEG-zaken.

Uitnodiging
Mitterrand heeft veel kiezers onder de kleine boeren, daarom lijkt een herziening van het EEG-landbouwbeleid voorlopig nog ver weg. Ook is het nog niet bekend welke politiek Mitterrand zal voeren ten aanzien van het visserijbeleid. Thatcher heeft Mitterrand een uitnodiging voor een bezoek gezonden.

De overwinning van Mitterrand was het onderwerp van gesprek' tussen Thatcher en Helmut Schmidt toen zij elkaar maandag in Londen ontmoetten voor hun halfjaarlijkse bespreking. Als het grootste voordeel van de nederlaag van Giscard wordt door de Britten het einde van de nauwe betrekkingen tussen Giscard en Schmidt beschouwd. De Britse ministers waren van mening dat er sprake was van twee niveaus binnen de EEG. Het topniveau werd gevormd door Frankrijk en West-Duitsland, terwijl de andere landen de onderlaag vormden. Hoewel Schmidt en Mitterrand allebei sociaiist zijn, is het niet waarschijnlijk dat er erg nauwe betrekkingen tussen hen zullen ontstaan. De Britten hopen dat als een resultaat daarvan de Britse stem krachtiger zal doorklinken.

Niettemin is men hier bevreesd voor het eventueel opnemen van communistische ministers in de Franse regering. Echter, men hoopt dat er nu gemakkelijker overeenstemming over EEG strijdpunten zal worden bereikt. Sinds de EEG-top in Maastricht zijn de betrekkingen tussen Londen en Bonn wat verbeterd en men zal nu alles in het werk stellen om ook die met Parijs te verbeteren.

In Labour-kringen is men zeer verheugd over de overwinning van Mitterrand, die een einde maakt aan 23 jaar rechtse regeringen in Frankrijk. Labourleiders hebben Thatfcher al op de consequenties voor haar van de nederlaag van Giscard gewezen. Men wees daarbij vooral op de betekenis van de hoge werkloosheid onder jongeren, het economische beleid en op de noodzaak om de overheidsuitgaven te verhogen Om meer werk te scheppen.

De. conservatieven vinden echter dat Jacques Chirac als grote communistenbestrijder uit deze verkiezingen "naar voren is gekomen. Zij zien hem dan ook als de mogelijlce president ha de verkiezingen van 1988.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.