+ Meer informatie

Groen licht voor bouwplan Heerde

Raad met rug tegen de muur

2 minuten leestijd

HEERDE — De enige stof tot discussie in de ruim een uur durende raadsvergadering van Heerde leverde opnieuw de woningbouwproblematieK als discussiestof op. De gemeente Heerde kampt met een lijst van ruim 500 woningzoekenden. Het afwijzen door b en w van een verzoek om te mogen bouwen in het buitengebied Hoornerveen gaf aanleiding tot scherpe kritiek op het planologisch beleid door de VVD'ers S. Willinge Gratema.

Het volhouden van geconcentreerde bouwvormen in plaatsen als Heerde met zijn landelijk karakter vond de heer Gratèma uit den boze: Juist in dergelijke plaatsen zou een meer gespreide bebouwing kunnen helpen de woningnood op te lossen. Dit met name omdat de aanvragers voor het bouwen van een dubbele woning iri het bewuste buitengebied twee huurwoningen vrijmaken. Wethouder W. G. H. de Graaf zag ook graag dat ér op dit gebied een versoepeling' zou optreden door de hogere overheden. Van de adviezen van de provinciaal planologische commissie staan de tenen • soms krom iri je schoenen, zo was zijn mening, daarmee duidend op het starre vasthouden van de provincie aan haar planologische uitgangspunten. fels over de haalbaarheid om de kavels voor de vrije sectorwoningen te kunnen verkopen.

Wethouder De Graaf hield daarop een pleidooi om voor de inwoners van de gemeente Heerde de voorwaarden om deze kavels te kunnen kopen te verruimen. Maar uiteindelijk besefte de raad met de rug tegen de muur te staan omdat er gebouwd moet worden, Daarbij op de koop toe nemend het risico dat er door de hoge kavelprijs zoals wethouder De Graaf het uitdrukte het risico bestaat dat we teruggaan tot de strakke massale bouw van vlak na de oorlog, omdat alle franje moet verdwijnen. Hij deelde de raad tot slot nog mee dat de toestemming is verkregen om nog dit jaar 36 bejaarden woningen in dit plan Doelbeek te bouwen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.