+ Meer informatie

Tientalen doden bij geweld Zuid-Afrika

Rellen in voetbalstadion en massamoord

3 minuten leestijd

JOHANNESBURG - Zuid-Afrika is de afgelopen dagen weer het toneel geweest van bloedig geweld. Bij een vrijdagnacht gepleegde massamoord in de zwarte stad Sebokeng kwamen 33 mensen om het leven. In de Zuidafrikaanse plaats Orkney zijn gisteren zeker 40 doden gevallen bij ongeregeldheden in een voetbalstadion, waar twee ploegen uit Soweto tegen elkaar speelden.

Het bloedbad in Sobekeng was vermoedelijk het werk van gangsters. Politieke motieven speelden blijkbaar geen rol. Tot deze conclusie is de politie gekomen na de arrestatie van tien mensen, negen mannen en een vrouw, en de inbeslagneming van zeven automatische geweren van het type AK-47. Het bloedbad vond plaats vroeg in de nacht van vrijdag op zaterdag.

De slachtoffers waren allen nabestaanden en vrienden van een prominent lid van het ANC in Sekobeng, Christoffel Mphikeleli Nangelembe, die vorige week door onbekenden werd gewurgd. Tijdens een nachtwake in een tent voor de woning van de vermoorde activist werden de ongeveer 300 aanwezigen overvallen door een groep van ongeveer vijftien personen, die eerst twee handgranaten in de menigte wierpen en vervolgens in het wilde weg hun AK-47-geweren leegvuurden. 26 mensen werden op slag gedood, negen overleden later aan hun verwondingen en minstens 50 anderen liepen schotwonden op. Het was het ergste bloedbad in zijn soort dat ooit in Zuid-Afrika heeft plaatsgevonden.

Na de massamoord gingen jonge ANC-aanhangers de straat op en staken vier woningen in brand, behorende aan familieleden van de bendeleden van wie men toen al vermoedde dat zij voor de schietpartij verantwoordelijk waren. Twee vrouwelijke familieleden van de gangsters werden levend verbrand via de halsbandmethode. Sekobeng bood gisteren het aanzien van een belegerde stad. Politie was massaal aanwezig terwijl pantserwagens en zwaar bewapende militairen door de stoffige straten patrouilleerden.

Gisterochtend maakten Nelsen en Winnie Mandela en een grote ANCdelegatie een rondrit door de stad. Wat was bedoeld als een sympathiebetuiging van de Mandela's werd uiteindelijk een zegetocht voor de Mandela's. Nelson Mandela beschuldigde de politie later van nalatigheid en medeverantwoordelijkheid voor het feit dat de schietpartij kon gebeuren, een beschuldiging die al eerder door een lid van het ANC in Sebokeng was geuit. Volgens het ANC deden voor de nachtwake geruchten de ronde dat een notoire bende misdadigers de rouwenden zou overvallen. Het ANC had de politie om die reden om bescherming gevraagd, maar deze was niet komen opdagen, aldus het ANC. Maar volgens de politie waren wel agenten naar de nachtwake gezonden, waar zij echter van een ANC-vertegenwoordiger te horen kregen dat de aanwezigheid van de politie niet gewenst was.

Een politiewoordvoerder zei dat het aantal slachtoffers van het geweld in het voetbalstadion waarschijnlijk nog zal stijgen, omdat van de 50 toeschouwers die gewond raakten sommigen er zeer ernstig aan toe zijn. Onder de doden waren twee kinderen.

Volgens de politiewoordvoerder en een fotograaf vielen de meeste slachtoffers toen in paniek geraakte toeschouwers tegen een hek rond het veld werden gedrukt en onder de voet werden gelopen. Anderen werden neergestoken bij de gevechten die tijdens de wedstrijd uitbraken op de hoofdtribune. De schattingen van het aantal toeschouwers bij de wedstrijd liepen uiteen van 20.000 tot 40.000.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.