+ Meer informatie

Mosselkwekerijen lijden forse schade

„Waddenzee compleet leeggewaaid"

2 minuten leestijd

YERSEKE - De mosselkwekerijen zullen door de stormen van de afgelopen weken een flinke financiële klap te verwerken krijgen Eigenaar G. Barbé van mosselhandel en -kwekerij J. Barbé bv uit Yerseke verwacht dat diverse bedrijven een jaar lang geen inkomsten uit de mosselkweek zullen hebben. Op de percelen in Zeeland is de stormschade beperkt gebleven. In de Waddenzee zijn volgens Barbé sommiee percelen compleet leeggewaaid.

Ongeveer tachtig Zeeuwse mosselkwekers en vier bedrijven uit NoordNederland gebruiken percelen in de Waddenzee. Een juist schadebedrag kan de mosselhaiidélaar uit Yerseke nog niet noemen. „De schade is niet met het blote oog te aanschouwen. Dat komt in juli met ingang van het nieuwe seizoen pas tot uitdrukking".

Ramingen

Verschillende mosselschepen zijn de afgelopen dagen leeg naar huis gevaren, aldus Barbé. De schade zal volgens hem vrijwel zeker leiden tot sen hogere mosselprijs voor het komende seizoen. Naast de mosselkwekers zullen ook handelaren en conservenfabrieken hiervan de gevolgen ondervinden, verwacht hij. „We zitten met internationale concurrentie. Dit komt bovenop de klap van de zesvoudige verhoging van de huurprijzen van de percelen".

Ook bij het Mosselkantoor in Yerseke zijn nog geen juiste schadebedragen bekend. Een woordvoerder zei wel van diverse kwekers meldingen van stormschade gehad te hebben.

Topman Langstraat van het Visserijcentrum gaat er op grond van voorlopige ramingen van uit dat volgend mosselseizoen de aanvoer wel eens 40 procent lager zal kunnen uitvallen dan in het lopende seizoen. Dit seizoen is er tot dusver al meer dan een miljoen mosselton (honderdduizend metrische ton) aangevoerd.

Dat daarvan komend seizoen een prijsopdrijvend effect uitgaat, staat voor Langstraat vast. De consument betaalt als de schade onder halfwasmosselen overeenkomt met de raming al gauw een tot twee gulden per zak meer dan nu, zo voorspelt Langstraat. Overigens vindt Langstraat het huidige prijsniveau „heel redelijk".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.