+ Meer informatie

Landmacht moet alsnog 60 miljoen btw betalen

Defensie haalt truc uit met 87 Leopards

2 minuten leestijd

Het PvdA-kamerlid Leijnse toonde zich vandaag positief over het bereikte akkoord. Het grijpt volgens hem aan op het punt waar het om moet gaan: de arbeidsomstandigheden. De VVD'er I^inschoten noemde het compromis daarentegen „bedroevend". Hij vindt dat het kabinet wegloopt voor zijn verantwoordelijkheid. Een CDA-woordvoerder wilde alleen maar kwijt dat hij „zeer blij" was dat er vooruitgang is geboekt.

Minderheden

De partijen zijn er niet in geslaagd een akkoord te bereiken over de beheersing van de loonkosten. De onderhandelaars hebben er ook nauwelijks tijd aan besteed, omdat niemand geloofde dat hier overeenstemming haalbaar was. Overigens sprak minister De Vries het vertrouwen uit dat de cao-onderhandelaars hun verantwoordelijkheid kennen en nemen.

DEN HAAG De Koninklijke Landmacht zal alsnog een bedrag van ongeveer 60 miljoen gulden aan btw afdragen over de aanschaf van 87 Leopard-II-tanks. Dit hebben de ministers van defensie en financiën gisteren geantwoord op vragen van de CDA-kamerleden Hitten en Frinking.

Het gaat om gevechtstanks die na aanschaf minstens vijf jaar btw-vrij en ongebruikt in entrepot gehouden zijn, daarna voor korte tijd naar de Bondsrepubliek zijn gebracht en bij herinvoer in Nederland aangeslagen zijn voor de inmiddels veel lagere dagwaarde. Deze manoeuvre scheelde Defensie ongeveer 60 miljoen aan btw-afdracht. bewindslieden is over de invoerprocedure overleg geweest tussen de Koninklijke Landmacht en de Inspecteur invoerrechten en accijnzen in Amsterdam. Er moest alleen nog nader overleg gevoerd worden over de dagwaarde van de 87 tanks. De bewindslieden stellen nu dat de btw berekend moet worden over de aanschafprijs van de tanks.

Overigens is op de begroting van Defensie geen rekening gehouden met het alsnog verschuldigde bedrag van 60 miljoen. Voor het omwisselingsprogramma van de in totaal 203 Leopard-tanks is voor de periode 1990-1993 een bedrag van 47 miljoen gereserveerd.

Dit zei J. J. van Aartsen, secretaris-generaal van het ministerie van binnenlandse zaken, gisteren ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van het Rijks Computer Centrum (RCC). De periode van „ongeremd vertrouwen in de automatisering" is volgens de secretaris-generaal voorbij.

Van Aartsen plaatste ook vraagtekens bij het grote aantal departementen met bepaalde vormen van een eigen rekencentrum. De secretaris-generaal wil de departementen in overweging geven verschillende taken naar de rijksdienst over te brengen. Per 1 november wordt dat de NV RCC, omdat de rijksdienst dan geprivatiseerd wordt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.