+ Meer informatie

Ontwerp brandweerwet bij Kamer ingediend

Naar provinciale herindeling

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Minister Wiegel van Binnenlandse zaken heeft bij de Tweede kamer een wetsontwerp voor een nieuwe brandweerwet ingediend op basis van een provincialisering van de brandweer.

Het gaat in feite om twee wetsontwerpen, een overgangsregeling naar een provinciale brandweer, waarin de inmiddels vrijwel voltooide regionalisatie van de brandweer een wettelijke basis meekrijgt, en de definitieve brandweerwet waarin de eindverantwoordelijkheid voor de brandweer bij de provincie komt te liggen.

In de wetsontwerpen pint de minister zich niet vast op een termijn waarbinnen de regionale brandweer moet zijn overgegaan in een provinciale. Die tijd is aangebroken op het moment dat de provinciale herindeling een feit is en ook de nieuwe provincies in staat zijn alle taken uit te voeren. Ook geeft hij geen regels voor afbouw en inwerkingtreding van respectievelijk de regionale en provinciale brandweer. Deze regels dienen naar de mening van Wiegel pas geformuleerd te worden als het moment van overgang is aangebroken.

Fel protest
Tegen het provincialiseren van de brandweer is zowel door de Nederlandse vereniging van brandweercommandanten als de (advies)raad voor de territoriale decentralisatie (RTD) fel protest aangetekend. Een van de belangrijkste bezwaren tegen de provincialisering is dat de afstand tussen de top en de mensen die het moeten doen te groot wordt. Ongeveer 85 procent van het totale gemeentelijke brandweerpersoneel bestaat uit vrijwilligers die over het algemeen behoefte hebben aan een min of meer persoonlijke band met de leiding.

In zijn memorie van toelichting zegt Wiegel dit probleem opgelost te hebben door de verantwoordelijkheid voor de uitvoerende taak van de brandweer bij het gemeentebestuur onder te brengen. De verantwoordelijkheid voor de organisatie en het beheer komen bij de provinciale autoriteiten te liggen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.