+ Meer informatie

Wereldbank: handhaaf hulp aan Indonesië

2 minuten leestijd

De Wereldbank vindt dat westerse donorlanden en Japan hun hulp aan Indonesië op het huidige niveau moeten handhaven ondanks de toeneming van de deviezenreserves van dat land. Dit is vernomen in diplomatieke kringen in Djakarta.

De bank zou dit via haar vicepresident voor Oost-Azië en de Stille Oceaan, Salid Husain, hebben laten weten aan de ambassadeurs van de donorlanden die deel uitmaken van de Inter-Gouvemementele Groep voor Indonesië (IGGI), waartoe ook Nederland behoort. De IGGI-landen, die Indonesië vorig jaar 2,1 miljard dollar aan hulp hebben gegeven, zullen volgende maand in. Amsteram bijeenkomen om te praten over toekomstige hulpverlening.

De Wereldbank leent Indonesië ruim 700 miljoen dollar per jaar, waarvan een deel op speciale, gunstige voorwaarden. De Indonesische betalingsbalans vertoonde over het afgelopen begrotingsjaar een overschot van 2,7 miljard dollar, maar de bank vindt niettemin dat omvangrijke hulp nog steeds noodzakelijk is om te bereiken dat ook de miljoenen armen in het land van de rijkdom kunnen profiteren. De Wereldbank heeft de Indonesische regering aanbevelingen gedaan voor verbetering van het investeringsklimaat en van het gebruik van de financiële middelen.

De toeneming van de Indonesische deviezenreserve is vooral te danken aan de export van olie en gas. Volgens een vertrouwelijk rapport van de Wereldbank zal deze ontwikkeling het voor Indonesië steeds moeilijker maken in aanmerking te komen voor hulp op gunstige voorwaarden. Ondanks de inkomsten uit olie en gas ligt het inkomen per hoofd van de bevolking echter nog steeds onder de 400 dollar per jaar. Op een totale bevolking van 149 miljoen zielen leven vijftig miljoen mensen op de armoedegrens of daaronder. Het land zal daarom nog wel enige tijd hulp nodig hebben, zo oordeelt de baiik.

Volgens het rapport van de Wereldbank moet de nadruk in toenemende mate komen te liggen op technische hulp teneinde Indonesië beter in staat te stellen het lot van de armste bevolkingsgroepen te verbeteren. Verder moet het land de invoerrechten en de subsidies verlagen om ernstige economische problemen in de tweede helft van de jaren tachtig te voorkomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.