+ Meer informatie

Betonnen fietspad in Wapenveld is Idaar

Eerste op de Veluwe

2 minuten leestijd

i WAPENVELD — Langs de Hessenweg, de verbindingsweg tussen Wapenveld en Wezep, is gisteren (dinsdag) het laatste deel gelegd van een betonnen fietspad met een procédé, dat voor de eerste maal op de Veluwe is toegepast. Dergelijke fietspaden zijn al wel in Drenthe aangelegd.

Vergeleken met de vroegere betonnen fietspaden zijn de voor de fietsers irritante rubbervoegen verdwenen. Een speciale wegenbouwmachine met een werkbreedte van 250 meter brengt in een gang circa vijftien centimeter dikke betonlaag op. Langs de Hessenweg is op deze manier ruim 500 meter fietspad aangelegd. De tien man sterke ploeg van firma Schagen uit Zwolle heeft daar twee dagen over gedaan.

In het oorspronkelijke plan van de gemeente Heerde was uitgegaan van een asfalt-constructie. De heer T. Bouwhuis van de Zwolse firma hierover: Wij hebben daarop ingeschreven met als alternatief procédé en dat is door de gemeente uiteindelijk gegund. Daarmee een primeur voor de gemeente Heerde binnenhalend, want dit is het eerste fietspad op deze manier op de Veluwe. Momenteel legt Schagen wel de laatste hand aan een fietspadenplan van totaal dertien kilometer in de buurt van het Drentse Westerbork.

Voordelen

De kosten van een betonnen fietspad op deze manier zijn vrijwel gelijk aan die van het aanbrengen van asfalt maar beton heeft het voordeel dat het onderhoudsvrij is. Verdere voordelen van beton zijn dat er geen verzakkingen optreden door bijvoorbeeld mollengangen. Boomwortels moeten al een behoorlijke omvang hebben willen zij iets uitrichten tegen het beton. En verder zijn de rubberen krimp- en rekstroken verdwenen waardoor het irritante stoten tot het verleden behoort. Bijkomend voordeel voor het milieu is dat de energiekosten van betonfabricage lager liggen dan voor asfalt.

Tijdens het laatste deel van het aanbrengen werd het werk bezichtigd door gemeenteambtenaren en vertegenwoordigers van architectenbureaus en de waterschappen.

Op de camping Het Ennerveld werden twee inleidingen gehouden, respectievelijk door de heren Bouwhuis van de firma Schagen en de heer L. Scholten van de ENCI (de Nederlandse vereniging van de cementindustrie).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.