+ Meer informatie

Vrijmoedig

2 minuten leestijd

,Ja, laat ook allengskens van de handvoller) voor haar wat vallen en laat het liggen, dat zij het opleze en bestraft haar niet". Ruth 2:16

Men zou zeggen: Hoe is het mogelijk dat zulk een beschroomde en bescheiden jonge vrouw moed genoeg had om toe te grijpen? Het kwam echter door haar grote armoede, door haar diepe ootmoed, dat ze vrijmoedig was. Is men niet arm en niet ootmoedig, dan denkt men: De maaiers kunnen mij dienen.

Maar waar armoede is, blijft men aan het oplezen en Boaz spreekt: Laat ook van de handvollen voor haar allengskens wat vallen. Die aanzienlijke man opent zijn gehele hart, zijn gehele veld! Hij wil dat ik alles opraap, wat hij mij schenkt en ik mag hem, die milddadige man, niet beledigen. Armoede, nood, ootmoed drijven haar zoveel op te lezen als zij kan.

Zo gaat het ook op het veld der genade. Komt men arm en ledig op Gods veld, dan leest men op, één, twee of drie aren. Men voelt er zich door gesterkt en begint weer op te lezen. Men zoekt tussen de profeten, in jesaja, Jeremia en de anderen. Die laten dan ook allengskens de handenvol vallen en zou men dat niet alles oplezen in zijn grote armoede en nood? Boaz' tarwe kan men immers nooit te veel bekomen!

Laat ze oplezen. Het is 's Heeren bevel. Niemand bestraffe haar daarvoor. Geen waarachtig van God de Heere geleerde theologische professor zal, zo hij God vreest, zich niet gaarne bij des Heeren arme dienstknechten en dienstmaagden neerzetten, om uit hun eenvoudige mond te vernemen de overvloedige lof des Heeren voor Zijn barmhartigheid en trouw. Ja, hoe meer men van God geleerd is, des te minder weet men. Men vindt heerlijk wat een ander weet, heerlijk wat men verneemt van die Koning, Wiens lof en naam men mee begint te stamelen als men het anderen ook hoort doen.

Dr. H. F. Kohlbrugge (Het boek Ruth)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.