+ Meer informatie

VS zullen vuren op iedereen die embargo Irak ontduikt

'Vredesplan' van Saddam Hoessein afgewezen

3 minuten leestijd

WASHINGTON - De Verenigde Staten zullen het vuur openen op elke boot die probeert het handelsembargo tegen Irak te ontduiken. Dit heeft een hoge regeringsvertegenwoordiger in Washington gezegd tegen de Amerikaanse krant de Washington Post. „Wij zullen het vuur openen op elke boot die weigert te stoppen", zo citeert deze krant vandaag de regeringsvertegenwoordiger, die anoniem wenste blijven.

„Het onderscheppen door de VS van Iraakse olieschepen in de Golf zou „een daad van agressie tegen Irak" zijn en neerkomen op een blokkade, waartoe niet is besloten door de VN", zei de Iraakse minister van buitenlandse zaken, Tareq Aziz, gisteravond op een persconferentie.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, zei gisteren dat de Verenigde Staten een legale basis hebben voor het stoppen van de export van Iraakse olie nadat de Koeweitse regering hierom had gevraagd. „We hebben een formeel verzoek van de wettige regering van Koeweit om de noodzakelijke maatregelen te nemen om de sancties tegen Irak, opgelegd door de Verenigde Naties, af te dwingen", aldus de minister.

De Verenigde Staten hebben gisteren het vredesplan van de Iraakse president Saddam Hoessein van de hand gewezen. Saddam Hoessein verbond in het voorstel een eventuele Iraakse terugtrekking uit Koeweit aan het terugtrekken van Israëlische en Syrische troepen uit de bezette gebieden en Libanon.

President George Bush zei vanaf zijn vakantie-adres in Kennebünkport (Maine) „niets positiefs" te zien in de voorstellen. Israël had al eerder op de avond de Iraakse voorstellen als onaanvaardbaar en „goedkope propaganda" bestempeld. Het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken liet in een reactie weten dat Irak zich eerst uit Koeweit moet terugtrekken alvorens er over een vredesregeling gepraat kan worden.

De Jordaanse koning Hoessein kon zich voor een deel in het plan van zijn Iraakse naamgenoot vinden. „Ik begrijp niet dat regeringen voorbij kunnen gaan aan de door Israël bezette gebieden terwijl zij de druk op Saddam Hoessein opvoeren. 'De enige reden voor deze tegenstrijdigheid is volgens mij dat de westerse landen onze regio willen herordenen om op die wijze hun belangen veilig te stellen", zo zei de koning tijdens een ministersbijeenkomst in Amman.

Saddam Hoessein riep de Iraakse bevolking eerder op de dag op de broekriem aan te halen en minder te eten. Het land, dat vrijwel zijn hele voedselbehoefte moet importeren, kreeg eind vorige week op de wereldmarkt als gevolg van de VN-handelssancties al geen korrel suiker meer aangeboden.

Aan de grens tussen Koeweit en Saoedi-Arabië heeft een Iraakse soldaat zaterdag een Brit doodgeschoten die poogde weg te komen. Londen heeft een officieel protest ingediend en eist van Irak de berechting van de soldaat.

Tareq Aziz zei dat alle buitenlanders in Irak, die door het Westen als feitelijke gijzelaars worden beschouwd, veilig zijn. „Bagdad heeft tijdelijke voorzorgsmaatregelen genomen vanwege de Golfcrisis, maar de buitenlanders bevinden zich veilig en Wel in hun huizen en hotels", zei hij op een persconferentie in Bagdad.

In Jordanië, waar zich al zeker 40.000 mensen als vrijwilliger zouden hebben gemeld om te strijden voor Irak, werd tijdens de weekwisseling massaal betoogd tegen de Verenigde Staten en voor Saddam Hoessein. Dit gebeurde ook in Libië, Jemen, Soedan en Mauritanië. In de door Israël 'bezette' gebieden sprak de leiding van de Palestijnse opstand zich ook uit voor steun aan Saddam.

De eerste Arabische troepen, die Egypte, Marokko en Syrië zenden op grond van een vrijdag door de Arabische Liga aanvaarde Egyptische resolutie, zijn inmiddels in Saoedi-Arabië aangekomen. In het geval van Egypte gaat het om een zending van 5000 soldaten. De Verenigde Staten brengen ondertussen zonder ophouden militair materieel en soldaten over naar de Golf. Volgens de krant New York Times stuurt Wahington een vierde vliegdekschip —de John F. Kennedy— naar het Golfgebied.

Zie ook pag 5 en 6

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.