+ Meer informatie

Bos gekozen tot PvdA-leider

3 minuten leestijd

AMSTERDAM - Kamerlid drs. W. J. Bos is door de leden van de PvdA in een schriftelijke stemming gekozen tot lijsttrekker bij de aanstaande Tweede-Kamerverkiezingen en tot nieuwe partijleider.

Met 60 procent van de stemmen liet hij zijn voornaamste concurrent, Van Nieuwenhoven (31 procent), ver achter zich. Bos zou waarschijnlijk het fractievoorzitterschap in de Kamer vandaag al van haar overnemen.

Een blijde Bos verklaarde gisteren in Amsterdam, waar partijvoorzitter Koole de uitslag van de stemming bekendmaakte, dat de belangrijkste taak van de PvdA bij de komende verkiezingen is een meerderheid van CDA en VVD tegen te houden. Hij sprak de hoop uit dat hij daarbij op de steun van zijn tegenkandidaten in de strijd om het leiderschap kan rekenen.

De royale steun voor zijn persoon verraste Bos. "Ik hoop dat dat iets te maken heeft met de ideeën die ik de afgelopen tijd uitgedragen heb." De lijsttrekker wil zijn partij weer "herkenbaar maken." "Iedereen moet weten dat de PvdA strijdt voor haar traditionele idealen als eerlijk delen, solidariteit en emancipatie."

De nieuwe PvdA-lijsttrekker wil niet zeggen naar welk aantal zetels hij streeft bij de verkiezingen. Hij wil in elk geval voorkomen dat CDA en VVD samen een meerderheid halen. Voor de Socialistische Partij, die in de peilingen aan een forse opmars bezig is, is Bos niet bang. Volgens hem heeft de SP de kiezer weinig te bieden als het gaat om Europa of internationale solidariteit.

De partijleden konden de afgelopen week schriftelijk en telefonisch hun stem uitbrengen. Ruim 54 procent van de leden heeft dat gedaan. Van de ruim 31.000 uitgebrachte stemmen kreeg Bos er ruim 19.000. Van Nieuwenhoven eindigde als tweede met 31 procent van de stemmen, K. G. de Vries werd derde met 4,7 procent en J. de Vries vierde met 2,9 procent.

Van Nieuwenhoven toonde zich een goed verliezer. Ze roemde Bos als politicus en zei graag onder hem in de fractie te willen opereren. Ook oud-minister De Vries is beschikbaar voor de PvdA-kandidatenlijst, in tegenstelling tot de vierde strijder om het lijsttrekkerschap, politicoloog J. de Vries. Het partijbestuur maakte de conceptkandidatenlijst vandaag bekend. Zaterdag moet het PvdA-congres in Rotterdam de keuze voor Bos en de rest van de lijst definitief vastleggen.

PvdA-kamerlid Rehwinkel heeft na kennisname van zijn eigen plaats op de conceptlijst met onmiddelijke ingang zijn kamerlidmaatschap neergelegd. Rehwinkel, sinds 1995 in de Kamer en binnen zijn fractie woordvoerder voor allerlei staatsrechtelijke onderwerpen, vindt het onacceptabel dat hij ergens tussen de plaatsen 30 en 35 is geëindigd. "Daaraan kan ik geen motivatie ontlenen om de rit uit te zitten. Laat een ander mijn plaats dan maar meteen innemen."

De PvdA-leden hebben ook een lijsttrekker voor de Eerste Kamer gekozen. Dat werd met een zeer ruime meerderheid (85 procent) de Tilburgse burgemeester, J. Stekelenburg. De Senaat wordt na de statenverkiezingen van 11 maart gekozen door de nieuwe leden van Provinciale Staten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.