+ Meer informatie

Kampen bouwt Hanze kogge

1 minuut leestijd

KAMPEN - Ruim 600 jaar na dato werd gisteren daadwerkelyk met de bouw van een replica van de Kamper Hanze kogge begonnen. Dit gebeurde door het oprichten van de stevens, die met drie stalen nagels verbonden werden aan de kiel. De Kamper wethouder H. Bastiaan verrichtte deze officiële handeling.

De bouw van de replica van de Hanze kogge staat in het teken van een werkervaringsproject. De kosten van het schip, een zeewaardige eenmaster met een lengte van zeventien meter en een breedte van zes meter, bedragen 2,3 miljoen gulden.

Voor de bouw van het schip is 150 kubieke meter eikehout nodig, dat zowel uit Nederland als uit Denemarken komt. Naar verwachting zal ruim een miljoen gulden subsidie verkregen worden van het Europees Sociaal Fonds. De overige kosten betalen de gemeente Kampen en het bedrijfsleven.

Het project levert voor twaalf langdurig werklozen en jongeren (tijdelijk) werk op. De stichting Kamper Kogge verwacht dat jaarlijks 40.000 toeristen een kijkje komen nemen bij de bouw van het schip.

Tijdens de officiële handelingen liet directeur J. Morel van het Scheepvaart Archeologisch Museum in Ketelhaven weten dat dit de eerste replica van zijn middeleeuwse soortgenoot is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.