+ Meer informatie

VN-resolutie hekelt regeringsbeleid Chili

Affaire-Tysoh gesust

1 minuut leestijd

GENEVE — De commissie voor de mensenrechten van de Verenigde Naties heeft zich woensdag met 26 tegen 1 stemmen uitgesproken tegen de aanhoudende „constante en flagrante schendingen van de mensenrechten" door de Chileense regering.

De afvaardiging van de Verenigde Staten, die zich eerder van stemming over soortgelijke resoluties tegen Chili onthouden heeft, stemde deze keer voor en steunde daarmee president Carter, die zich speciaal bezorgd heeft getoond over kwesties omtrent de mensenrechten!

Uruguay stemde als enige tegen, en vijf andere landen van de tweeëndertig naties die in de commissie vertegenwoordigd zijn, onthielden zich van stemming. Hiermee werd een debat van twee dagen afgesloten waarin de Amerikaanse afgevaardigde, Brady Tyson, bijzondere aandacht heeft getrokken toen hij in het openbaar zijn verontschuldigingen aanbood voor het aandeel dat de Verenigde Staten hebben gehad in de omverwerping van het marxistische regime van wijlen Salvador Allende van Chili in 1973.

Buiten boekje

Tyson zei later tegen journalisten dat hij „zijn instructies te buiten was gegaan" maar daar niet in strijd mee'gehandeld had. In zijn verklaring verwees hij naar nog vier andere landen in Latijns Amerika, namelijk Uruguay, Brazilië, Argentinië en Paraguay, waar de mensenrechten niet zouden worden nageleefd. Hij zei dat zijn verklaring volgens hem paste „binnen het kader van Carters politiek".

In Washington heeft president Carter op een persconferentie gezegd dat Tysons opmerkingen ,,ongepast" waren maar dat ze verder niet in strijd waren met zijn instructies.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.