+ Meer informatie

Varkensprijzen onder druk door lage afzet

Onverwachte Ook consument blijkt zuiniger

2 minuten leestijd

De varkensmarkt staat onder druk, als gevolg van moeilijke afzet buitenslands en ook een wat dunnere portemonnaie bij de consument. De grootslachterijen hebben hun uitbetalingsprijs voor de in de week tot 10 april overgenomen varkens dan ook alle verlaagd met 2 tot 7 cent per kg, zodat er prijzen resulteerden voor varkens in de hoogste kwaliteitsklasse (E) in de gewichten 70/90 kg geslacht.

In de week tot 3 april werden ongeveer 278.000 varkens geslacht. Volgens voorlopige cijfers werden in de week tot 10 april 31.310 levende en 79.656 geslachte varkens uitgevoerd, alsmede 3694 ton varkensvlees in stukken 369 ton spek en 228 ton bacon. Aan levende en geslachte varkens gingen resp. 17.645 en 53.438 stuks naar Duitsland. In de week tot 10 april liep in het Duitse overschotgebied Weser-Ems de prijs voor halve varkens weer enkele centen per kg terug.

Bij de Eifzet naar Italië doemen de moeilijkheden weer op. In het binnenland gingen in de vleesgroothandel de prijzen weer omlaag. Er is een zeer ruim aanbod aan karbonaden, waarvoor met name de prijzen omlaag gingen.

Slachtrundermarkt

Over het algemeen was de markt voor slachtrunderen goed prijshoudend tot licht oplopend. Met name gold dat voor worstkoeien, waarin het aanbod, gemeten aan de vraag, zeer klein is. In de Paasweek werden voor Paasvee zeer hoge prijzen betaald, voor de extra kwaliteit, die doorgaans toch niet of nauwelijks over de markt verkocht worden.

De markt blijft gesteund door een omvangrijke export naar Frankrijk, waarheen in de week tot 10 april 547 ton werd uitgeroerd, alsmede naar derde landen waarheen ruim 600 ton ging.

Br is nogal wat kritiek op het rundvleesbeleid, dat het mogelijk maakt dat vlees van prima kwaliteit wordt aangekocht door de interventiebureaus tegen hoge prijzen en dat dit later met toeslagen tot ƒ 4 a ƒ 5 per kg weer wordt uitgevoerd naar derde landen, vooral in Oost Europa.

Voor gemeste kalveren brokkelden de prijzen wat af. De uitvoer van kalfsvlees naar de partner landen bedroeg 2567 ton. Aan levende kalveren werden 4269 mestkalveren en 1481 nuchtere kalveren uitgevoerd, vrijwel alle naar Duitsland en Italië. Ook voor gebruiksvee,liepen de prijzen wat op, doch voor fok- en mestkalveren wierden doorgaans lagere prijzen betaald.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.