+ Meer informatie

Onder ons

3 minuten leestijd

Beste mensen, Wat voor Onder Ons wordt ingestuurd, plaats ik vrijwel altijd op volgorde van binnenkomst. Vandaar dat er pas nu een reactie in staat over de 'vorstelijke'dagtocht naar Den Haag. Een zeer tevreden deelnemer aan die tocht stuurde het gedicht Vriendschap (dichter onbekend) voor „al onze vrienden in het land waar sprake magzijn van een natuurlijke of geestelijke band." Op het stukje over de "leugentjes om bestwil" bij demente mensen reageerde mevrouw Sneep, die zelfm.et haar moeder heel wat heeft meegemaakt. Zij is ervan overtuigd dat het hier niet om leugens gaat, maar een zich verplaatsen in de wereld van de demente mens. Het corrigeren van zo iemand („Nee mam, u kan niet naar uw moeder toe, want hoe oud bent u nu zelf al?") wijst ze af. We hebben de lange brief moeten inkorten, maar hij is nog steeds het lezen waard. Natuurlijk ook weer wat gezellige foto 's.Groetjes! Agnes

Vriendschap
Vriendschap is in iemands leven
Vreugde en verdriet beleven
Vriendschap is niets vragen
Maar gewoon helpen dragen
Vriendschap is praten in vertrouwen
Dat de ander de mond kan houden!
Vriendschap is durven tonen
Welke gevoelens in je wonen.
Aan goede vriendschap komt geen end
Waar ter wereld je ook bent.
En heb je echte vriendschap gevonden
Dan legt ze een pleister op vele wonden,
Daarom is het zo fijn
om goede vrienden te zijn.

Fam. M. van der Valk, Nieuwe Tonge

---

Dement
„Mijn moeder is ook dement geworden. Het waren héle zware jaren voor ons. Toen ze begraven was, heb ik tegen m'n man en kinderen gezegd: „Een stukje van mezelf is nu ook begraven." Toen ze nog thuis woonde (ze had ook geen man meer), was ik de ene keer de dienstbode, en ik speelde het gewoon mee, bijv: Mevrouw, wat kan ik voor u doen? Dan weer de buurvrouw, dan stuurde ze me weg: „Ik wil geen vreemde mensen over de vloer", zei ze dan, en dan ging ik ook weg met veel verdriet in m'n hart, héél diep gaat dat. Maar och, wat een vreugde als ze je weer kende en zelfs je naam zei, dan gaf je haar een knuffel ervoor Trouwens, knuffelen heb ik veel gedaan, een arm om haar heen, dan legde ze haar hoofd op mijn schouder en zei huilend: „Ik weet het niet meer." Vreselijk, wat er dan door je heen ging. En wat denkt u van andere familieleden die zeiden: „Ze is niet dement" Wat doe je dan? En jij ziet het wel. Dan ontdek je dat niet iedereen gelijk is, ze konden het niet accepteren dat hun moeder zo achteruitging. En dan zeiden ze: „Moeder, wie ben ik nou? Weet je nog van gisteren? U weet toch wel wat u gegeten hebt", enz. Wat voelde ze zich dan vreselijk EENZAAM in de aftakeling, een huilbui kon volgen, depressie, enz. Bijna een jaar geleden is ze overleden, 89 jaar".

Mevr. Sneep, Emmastraat 125, 3134 CK Vlaardingen

---
Toen Stefan Donker uit Lienden bij opa en oma in Deil logeerde vermaakte hij zich uitstekend met de Golden Retriever Robbin. Oma: „ We vinden Terdege een fijn bladen hopen op veel breipatronen voor Stefan."
---
Vader en dochter Dekker uit Vollenhove verdiept in hun lijfblad. Voor Leonieke (3) is dat Terdege junior, die ze altijd van oma en opa Zielhuis krijgt. Op deze manier worden opa en oma hartelijk bedankt!
---
Heel veel mensen hebben Niels Rottier uit Aagtekerke, die op zijn verjaarsfeestje zijn been brak, weer blij gemaakt. Hij wil iedereen die een kaart stuurde héél hartelijk bedanken. Het was geweldig!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.