+ Meer informatie

Ongeregeldheden na dood van RAF-lid

Debus na hongerstaking overleden

2 minuten leestijd

BONN — Na de dood van de Westduitse extremist Sigurd Debus zijn vrijdag in de Bondsrepubliek aanslagen gepleegd en demonstraties gehouden ter ondersteuning van de linkse extremisten die in West-Duitsland gevangen zitten.

De 38-jarige Debus die donderdag overleed, was een van de 26 gevangenzittende leden van de Rote Armee Fraktion die sinds begin februari voedsel had geweigerd om kracht bij te zetten aan hun eis als krijgsgevangenen te worden behandeld en overgeplaatst te worden van uit hun isolatiecellen.

Bom ontploft
Vrijdagochtend vroeg ontplofte voor het Max Planck-instituut van de Vrije Universiteit in West-Berlijn een bom, die volgens de politie betrekkelijk weinig schade heeft aangericht. Sympathisanten van de extremisten hebben zich voor deze daad verantwoordelijk gesteld.

In West-Berlijn, Hannover en Frankfort moesten etalages het ontgelden. Er werden molotovcocktails door de ruiten van winkels en banken gegooid.

In Frankfort raakten twee agenten gewond bij een treffen tussen de politie en jongeren die protesteerden tegen de dood van Debus. Vijf betogers werden gearresteerd.

In Osnabrück bezetten ongeveer vijftig jongeren een kerk om hun steun te betuigen aan de gedetineerde RAF-leden. En in Ravensburg kwam in de nacht van donderdag op vrijdag een bom tot ontploffing bij een rechtbank. Ook hier werd alleen materiële schade aangericht.

In de steden Göttingen, Düsseldorf en Keulen werden demonstraties gehouden. Deze hadden een vreedzaam verloop.

Bayer
Onbekenden hebben vrijdagochtend vroeg een aantal grote ruiten ingegooid bij het hoofdkantoor van Bayer Nederland BV in Arnhem. Deze actie was een protest tegen de dood, donderdag, van de hongerstakende RAF-gevangene Sigurd Debus in Duitsland. Uit een anonieme verklaring blijkt, dat de ruiten bij Bayer zijn ingegooid omdat dit bedrijf in Duitsland een voorbeeld is van het internationaal georganiseerde kapitaal, waartegen de RAF strijdt. Op het Bayer-kantoor in Arnhem was de volgende leus geverfd: „RAF-gevangenen sterven, vrolijk pasen".

Zie ook pag. 5: Extremist Sigurd Debus overleden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.