+ Meer informatie

Saoedische vrouwen achter het stuur vandaan gehaald

2 minuten leestijd

RIAAD — De politie in SaoediArabië heeft gisteren vijftien vrouwen achter het stuur van hun auto's vandaan gehaaid en vijftig protesterende vrouwen naar een politiebureau gebracht, waar zij moesten beloven nooit meer het verbod om in een auto te rijden te zullen overtreden.

De naaste mannelijke familieleden van de vrouwen waren als getuigen op het politiebureau aanwezig. „We vonden het niet leuk, maar hadden geen alternatief", zei een van de vrouwen over het ondertekenen van een verklaring waarin zij beloven de protestactie niet te zullen herhalen. De vrouwen hadden zich dinsdagVijftien van hen waren met de auto gekomen, bestuurd door een chauffeur. Direct na het einde van het middaggebed stapten de ongeveer 50 vrouwen in de auto's, startten de motoren en reden weg. Met verbazing werden zij nagekeken door echtgenoten, broers en het groepje chauffeurs. Tijdens hun tocht over de snelwegen van Riaad reageerden andere weggebruikers nieuwsgierig ofgeshockeerd.

Oorlog

Het konvooi werd na ongeveer een halfuur door de politie aangehouden. Pas na urenlang wachten werden de vrouwen gistermorgen meegenomen naar het politiebureau. De vrouwen zeiden dat zij toestemming wilden hebben om auto te rijden vanwege de angst voor escalatie in het Golfgebied. Zij zijn bang in geval van oorlog geen kant uit te kunnen als zij geen auto mogen rijden.

Veel vrouwen in Saoedi-Arabië die naar wat meer vrijheid streven, hopen dat de aanwezigheid van gevluchte Koeweitse vrouwen en vrouwelijke Amerikaanse militairen die wel autorijden een verandering van de Saoedische wet teweeg kan brengen. Een woordvoerster van de betogende vrouwen benadrukte dat het niet om een politiek protest ging. „Als het Golfconflict escaleert, moeten we kunnnen rijden om onze gezinnen in veiligheid te brengen. We willen in een dergelijke situatie niet hulpeloos zijn", verduidelijkte zij.

De vrouwen die aan de actie deelnamen, hadden in eigen land nog nooit zelf in hun auto gereden. Meestal worden ze rondgereden door hun (buitenlandse) chauffeurs. De vrouwen zijn wel in het bezit van een rijbewijs, dat zij in het buitenland behaald hebben.

Verhitte debatten

Het verbod op autorijden voor vrouwen leidt herhaaldelijk tot verhitte debatten in Saoedi-Arabië. Conservatieve moslims vinden dat het islamitische gebod dat vrouwen en mannen in het openbaar gescheiden moeten blijven de consequentie heeft dat vrouwen geen auto mogen rijden. Zij zouden zich in het verkeer immers onder mannelijke automobilisten mengen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.