+ Meer informatie

Londen stopt import Westduits weekblad

Hterlijke publikatie Charles' gesprekken

3 minuten leestijd

JONDEN — Het Westduitse weekblad, „Die Aktuelle" mag sinds eren niet meer worden ingevoerd in Groot-Brittannië. Het verbod is levaardigd door minister van Handel John Biffen, omdat Die Alï-

POLITIEK
Polen consolideert zijn banden met de andere socialistische landen en blijft bijdragen aan de versterking van het pact van Warschau. Tevens blijft Polen samenwerken met landen met verschillende sociaal-economische systemen.

In het programma wordt scherpe kritiek geuit op het beleid dat de partij in het verleden heeft gevoerd, al wordt de naam van ex-partijleider Gierek niet expliciet genoemd. De leiding heeft zich van het volk verwijderd, er is een autoritair bewind gevoerd en de gezagsdragers hebben de morele princi

lie de tekst van in Australië afgeluisterde telefoongesprekken van për van "het" socialisme hèrhaawëip ns Charles met lady Diana Spencer en koningin Elizabeth heeft afge- geschonden, zo zegt het program.
lj{(_ De opstellers waarschuwen dat harde bezuinigingsmaatregelen nodig zijn om uit de economische crisis te komen. e Britse douane in havens en op gvelden heeft opdracht alle exem•en van Die Aktuelle onmiddellijk «slag te nemen. Het verbod is uitgerdigd met beroep op een wet uit i, die bepaalt dat artikelen niet nporteerd mogen worden wanneer schadelijk geacht kunnen worden r de zede, politiek of veiligheid. tijdschrift beschikt over een onder ede afgelegde verklaring van de man die de gesprekken op een band heeft opgenomen. Hij behoort tot een republikeinse groepering. Een Britse journalist heeft de uitgetikte gesprekken naar Europa gebracht en ze aan „Die Aktuelle" te koop aangeboden. Ze bevatten volgens Engel niets politieks, schandaleus of ^ t t sensationeels. „ Het zijn alleen maar UlgantlSCne oplage aardige gesprekken tussen twee menDie Aktuelle" heeft het nummer in .000 exemplaren gedrukt. Produkïider Patrick Engel zei vrijdag, dat uitspraak van donderdagavond in korte geding dat Charles en Diana n „Die Aktuelle" hadden aangesnen, het tijdschrift pas vrijdagoch1 om 4 uur bereikt had. Dat was te geweest om de verspreiding nog te ipen. De rechter had een pubhkatie)od opgelegd op straffe van een half oen mark boete of een half jaar gejenis. sen die van elkaar houden".

Het tijdschrift zal zich verder aan de gerechtelijke uitspraak houden en verder niets van de conversatie wereldkundig maken voor de duur van het verbod. ,

Ook leger verandert

De „socialistische vemieuwingsgolf" die zich door alle sectoren van de Poolse maatschappij heeft uitgebreid, heeft nu ook het leger bereikt, dat zich tot dusver wat afzijdig had gehouden. In een zeer lang artikel zonder ondertekening, dat een hele pagina beslaat, heeft het orgaan van het leger „Zolnierz Wolnosci", deze week gepleit voor vernieuwing. Het ontbreken van een ondertekening wijst erop, dat het artikel afkomstig is van „hogerhand".

Volgens Zolnierz Wolnosci werden de basiscellen van de parij in het leger tot dusver door hogere instanties „gemanipuleerd".

Vernieuwing in het kader van het democratisch socialisme kan er slechts komen door een echte dialoog, gebaseerd op het zoeken naar de waarheid. Propaganda die gebruik maakt van loze woorden moet vervangen worden door een nieuwe en heldere geest van overleg, aldus het blad.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.