+ Meer informatie

Nieuwe moed

1 minuut leestijd

WASHINGTON — De triomfantelijke vlucht van de Columbia de eerste Amerikaanse „schietstoel" naar de ruimte — zo genoemd naar het heen en weei slaande schuitje' in een weefgetouw — heeft zijn aanhangers die vechten tegen de besnoeiingen door de regering op het ruimtevaartprogramma, nieuw£ moed gegeven om aan te dringen op meer geld om de Sovjet-Unie • bij te houden.

De NASA hééft met tekorten te kampen sinds de dagen waarin bijna onbeperkt geld werd gestort voor- het ApoUo-programma waarmee mannen op de maan zijn geland. Toen de Amerikanen daar genoeg van kregen werd het budget beperkt tot iets meer dan vijf miljard dollar.

De regering Reagan heeft eveneens in het kader van algemene bezuiniging enkele wetenschappelijke experimenten die de NASA voor het ruimteverkeer had bestemd geschrapt. Critici zeggen nog steeds dat de kosten voor de ruimtevaart niet gerechtvaardigd zijn. Tegen het volgend decennium moeten elk faar vijftig vluchten met de space shuttle worden verricht. De grootste gebruiker wordt het ministerie van defensie, dat in 1986 21. vluchten voor het in een baan brengen van „spionage"-kunstmanen voor verkenning, scheepvaart en weersverwachtingen in beslag heeft genomen.

Het Pentagon besteedt al minstens evenveel, zo niet meer, dan de NASA aan ruimtevaart en de Amerikaanse luchtmacht bereidt een eigen shuttle-lanceer-plaats voor op de basis Vandenburg in Califomiê. Die moet in 1984 klaar zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.