+ Meer informatie

Eén op tien eigenaren huis in moeilijkheden

Volgens jaarverslag hypotheekbank

1 minuut leestijd

LEEUWARDEN — Niets wijst erop dat de stagnatie in de woningmarkt gaat eindigen. Veel bezitters van een eigen huis kunnen door het uitblijven van de verwachte inkomstenstijging hun hypotheeklasten niet meer opbrengen.

Volgens voorzichtige schattingen ,ciëje problemen op dit moment al een zou het aantal huiseigenaren in'finan-'''opïien bedragen. Dit schrijft de directie van Friesch-HoUandsche Hypotheekbank in haar jaarverslag over 1980.

De Friesch-Hollandsche heeft zich vorig jaar door een selectief beleid kunnen onttrekken aan de algemene tendens op de hypotheekmarkt. Voor de hypotheekverstrekkers in ons land was 1980 een moeilijk jaar. Naast problemen in de woningbouw wordt de produktie van bedrijfshypotheken bemoeilijkt door het grotere risico voor de verstrekker gekoppeld aan de verslechtering van de eigen-vermogenverhoudingen in het Nederlandse bedrijfsleven, alsmede het groeiend aantal bedrijfssluitingen.

Meer dividend

De bank sloot vorig jaar voor ƒ 12,3 min aan nieuwe hypotheken af tegen ƒ26,1 min in 1979. De portefeuille daalde van ƒ84,4 min tot 82,6 min. De beschikbare winst steeg van ƒ408.000 tot ƒ470.000. Voorgesteld wordt een dividend uit te keren van ƒ110 per aandeel, volgestort in de loop van 1980, en ƒ 140 per aandeel, volgestort voor 1980. Over 1979 werd per aandeel waarop 10 pet was gestort ƒ70 betaald per volgestort aandeel ƒ171,25.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.