+ Meer informatie

Zo snel mogelijk bouwen in Huizen

Voorstel benw aan raad:

2 minuten leestijd

HUIZEN — Het college van b en w stelt de gemeenteraad voor in de vergadering van 9 april te besluiten dat snel begonnen moet worden met de voorbereidingen voor de bouw van 2200 woningen in het zogenaamde vierde kwadrant.

Dit is het noord-oostelijke deel van -het bestemmingsplan Oostermeent, dat grenst aan de nieuwe rijksweg A27 (Utrecht-Almere). Het terrein ligt op het grondgebied van de gemeenten Blaricum en Huizen. Het is het enige gebied van deze omvang in het Gooi waar nog woningen gebouwd kunnen worden. De bebouwingsmogelijkheid van nog 2200 woningen in het vierde kwadrant (80 ha groot) is een meevaller. Deze ruimte is vrijgekomen doordat de oorspronkelijk geplande bouw van 8400 woningen, voor het gewest Gooi en Vechtstreek, op de Oostermeent dichter op elkaar werd gerealiseerd dan aanvankelijk was gepland. In het voorstel aan de gemeenteraad wijst het college er op dat de zestien procent van de in Almere gebouwde woningen die aan Gooise woningzoekenden maximaal toegewezen kunnen worden (± 350 per jaar) slechts een druppel op de gloeiende plaat is, gezien het grote aantal woningzoekenden in het Gooi (11.504). Wanneer er geen woningen op de vierde kwadrant gebouwd worden zal dit een ongedekt tekort opleveren van bijna 4,5 miljoen gulden, wegens reeds gemaakte kosten door de gemeenten Blaricum en Huizen.

Financiën

De staatssecretaris voor volkshuisvesting en ruimtelijke ordening, de heer Brokx, heeft reeds laten weten dat het rijk deze kosten niet voor zijn rekening wil nemen.

B en w vinden dat een snelle beslissing nodig is omdat de woningproduktie zoveel mogelijk moet aansluiten bij de woningbouw op het overige deel van de Oostermeent, welke volgens verwachting eind 1985 gereed zal zijn. De heer Brokx heeft zich in het verleden reeds bij herhaling uitgesproken voor bebouwing van het vierde kwadrant.

De raadscommissies Oostermeent en ruimtelijke ordening hebben in een gecombineerde vergadering zich in meerderheid achter de voorstellen van b en w geschaard.

Oneens

Het gewest Gooi en Vechtstreek, de provincie Noord-Holland en de gemeenten Blaricum en Hilversum hebben verklaard tegen de bebouwing van het vierde kwadrant te zijn. Zij vinden dat door uitbreiding van het oorspronkelijk aantal geplande woningen (8400) met nog eens 2000 woningen er een te grote druk op het natuurgebied van het Gooi zal worden uitgeoefend.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.