+ Meer informatie

De Hond en de PvdA

2 minuten leestijd

HILVERSUM - De PvdA kan rekenen op een verlies van drie zetels als er nu Tweede-Kamerverkiezingen zouden worden gehouden. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van komende woensdag moet deze regeringspartij rekening houden met een nog forser verlies, zo blijkt uit een prognose van het bureau Interview van Maurice de Hond in opdracht van de VARA.

Het CDA blijft landelijk gezien stabiel; bij de gemeenteraadsverkiezingen kunnen de christendemocraten vergeleken met die van 1986, echter rekenen op een redelijke winst (van 32,1 procent naar 35,6 procent). De grootste winnaar is D66, die er landelijk vier zetels bij zou hebben gekregen en zijn aandeel tijdens de komende verkliezingen kan zien verdubbelen van 4,7 procent naar 10,3 procent.

Met de WD blijft het tobben; landelijk een verlies van twee zetels en bij de gemeenteraadsverkiezingen een vrije val van 18,3 procent naar 13 procent. Groen Links zou landelijk gezien een lichte winst van een zetel boeken. Bij de komende verkiezingen, zo is de prognose, zal de partij echter wat inzakken (van 5,1 procent naar 4,6 procent). De Centrum Democraten kunnen daar waar zij meedoen, een duidelijke winst tegemoet zien.

Het grotere verlies dat de PvdA op gemeentelijk niveau te wachten staat (een daling van 33,1 naar 30,2 procent) verklaart De Hond uit een combinatie van een lage opkomst (5 tot 10 procent lager dan de 72 procent van '89) en het feit dat deze partij het niet goed doet bij jongeren. Het vertrouwen in partijleider en vice-premier Kok is echter aardig aangetrokken. In '89 scoorde Kok nog 42, nu 49. Lubbers blijft met 58 punten bovenaan staan. Goede derde is Van Mierio met 42

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.