+ Meer informatie

SPOEDIG AFTREDEN NIXON VERWACHT

Ontslagbrief aan Kissinger?

4 minuten leestijd

WASHINGTON - President Nixon heeft woensdag de mogelijkheid van aftreden besproken met de republikeinse leiders van het congres. Minister van buitenlandse zaken Henry Kissinger heeft woensdag laat op de avond nog een bezoek aan het Witte Huis gebracht. Kissinger, die officieel Nixon's ontslagbrief in ontvangst zou nemen, had eerder op de avond ook reeds een onderhoud met de president gehad. Nixon zou zijn tekstschrijvers drie dagen geleden de opdracht hebben gegeven een begin te maken met de voorbereiding van een verklaring naar aanleiding van zijn aftreden.

Woordvoerder van het Witte Huis, Gerry Warren, heeft verklaard niet te weten of Nixon zelf al aan de opstelling van een dergelijke verklaring is begonnen. Sinds die tijd worden de geruchten over Nixon's aftreden in Washington' steeds sterker. Stafchef van het Witte Huis, Alexander Haig, heeft de zaak privé nog eens doorgesproken met de belangrijkste leiders van het congres.
Kissinger heeft tot dusver tegenover de pers geweigerd te zeggen of hij voor Nixon's aftreden is. Hoewel door Warren niets bekend is gemaakt over Kissinger's late bezoek aan het Witte Huis zei de woordvoerder dat de eerdere ontmoeting van de minister en de president voor de besprekingen van buitenlandse politiek was.

OPVOLGING
De Amerikaanse vice-president, Gerald Ford, heeft een lijst samengesteld met 14 namen van personen die in aanmerking komen voor het vice-presidentschap wanneer hijzelf het presidentschap zou moeten overnemen, zo heeft het blad de Chicago Sun Time gemeld. Aanvoerder van de lijst zou zijn de voormalige minister van defensie, Melvin Laird. Andere kandidaten zijn onder andere lid van het Huis van Afgevaardigden Albert Quie en de voormalige senator Charles Goodell.
De Chicago Sun Times schreef de lijst in handen te hebben, maar vermeldde er niet bij waar deze vandaan komt. Volgens andere bronnen zou Ford zijn staf zelfs al de opdracht hebben gegeven om zijn eerste rede als president voor te bereiden.

GOLDWATER
Senator Barry Goldwater heeft bekendgemaakt president Nixon te hebben gezegd dat hij op 15 stemmen voor vrijspraak kan rekenen wanneer het in de Senaat tot een proces komt. Hij zei dit in een telefonische persconferentie tegen 21 radiostations, Associated Press en kranten in Arizona. Hij gaf de persconferentie telefonisch omdat hij zei niet te houden van de pers in Washington.

Goldwater heeft woensdag samen met de republikeinse leiders van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden Hugh Scott en John Rhodes een gesprek met Nixon gehad. „We hebben hem een beeld gegeven van de stemming in het Huis en de Senaat ten aanzien van de impeachment-procedure. En dit beeld was niet gunstig voor hem", aldus Goldwater.
„Na de onthullingen van maandag denken wij dat 15 senatoren tegen impeachment zullen stemmen. Ik moet zeggen dat ik nog niet heb besloten of ik voor of tegen zal stemmen. Ik zal wachten tot het proces in de Senaat"
Woensdag heeft de Moskouse pers voor het eerst diepgaand aandacht besteed aan het impeachment dat Richard Nixon dreigt en geschreven dat de Amerikaanse president zou kunnen worden afgezet. In het regeringsblad de Izwestia werd, in antwoord op de vraag van een lezer, een kolom gewijd aan de vraag hoe een impeachment in elkaar zit. In dit artikel is evenwel de naam Nixon niet genoemd en werd ook niets gezegd over de achtergronden van de Watergate-affaire.

Maar in drie korte van Tass afkomstige berichten in dezelfde krant werd wel ingegaan op de moeilijkheden waarin Nixon zich thans bevindt en het kon daarom geen lezer ontgaan, dat hij de man was die voor een officiële aanklacht stond.
"Wat betreft, de zogenaamde Watergate-affaire", hieraan is door de Sowjet-pers tot nu toe nauwelijks aandacht besteed en als men dit deed was het voornamelijk door verklaringen van het Witte Huis af te drukken waarin het doen en laten van de president werd gesteund. Nixon is een populaire man in de Sowjet-Unie en nog vandaag de dag kan men in de kranten positieve rapporten tegenkomen over het laatste overleg tussen de Amerikaanse president en partijleider Breznjew.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.