+ Meer informatie

Meer dan 100 bedrijven betrokken bij bouwfraude

Fiscus en bedrijfsver. voor miljoenen benadeeld

3 minuten leestijd

DEN BOSCH — Een syndicaat van zeven personen heeft de hand gehad in een gigantische bouwfraude. Deze organisatie heeft de fiscus en de bedrijfsverenigingen voor minimaal 40 miljoen gulden benadeeld. De politie sluit niet uit dat in het verder onderzoek zal blijken dat het gefraudeerde bedrag meer dan honderd miljoen gulden bedraagt.

Een team bestaande uit twaalf ambtenaren van de politie, belastingen, het Gemeenschappelijk Administratie Kantoor (GAK) en het Sociaal Fonds Bouwnijverheid is de fraude mede naar aanleiding van vorige onderzoeken op het spoor gekomen. Dit heeft adjudant A. van Doremalen, plaatsvervangend commandant van de recherche van de rijkspolitie in het district Den Bosch vrijdagmiddag meegedeeld.

Gevlogen
Eén van de hoofdverdachten, J. D. T. uit Den Bosch, zit al sinds oktober vorig jaar in arrest in verband met deze zaak. T. kan zolang vastgehouden worden omdat hij nog een gevangenisstraf m een andere zaak te goed heeft. In de loop van het onderzoek is ook de 32-jarige R. van G. uit Waalwijk gearresteerd. Van G. was ook bij een vorige fraudezaak betrokken van 3,5 miljoen gulden. Twee leden van het ,.syndicaat" zijn naar Spanje gevlucht. Volgens Doremalen is het vrijwel onmogelijk hen naar Nederland te krijgen.

Bij de enorme bouwfraude zijn 116 malafide onderaannemers betrokken. Het team heeft inmiddels 20 van deze aannemers onderzocht. 36 verdachten uit de omgeving van Den Bosch zijn weer op vrije voeten gesteld. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. De 20 bedrijven hadden 3.000 werknemers in dienst. Een aantal van hen werkte niet alleen voor hun koppelbaas, maar genoot ook nog een sociale uitkering.

Ruim 200 personen zijn, voor zover, het team bekend, betrokken bij de fraude. Het team heeft in verband met de 20 onderaannemers meer dan 400 getuigen gehoord. Adjudant Doremalen deelde vrijdag mee dat spoedig nog meer arrestaties zullen volgen.

De organisatie die achter de fraude schuil gaat, opereerde in twee en een half jaar tijd achtereenvolgens vanuit Den Bosch, Helvoirt en Loenen aan de Vecht. Doorgaans was alleen een meisje voor de telefoon en type-werkzaamheden aanwezig op kantoor. De hoofdpersonen werkten slechts een à anderhalve dag per week. Zij vervalsten dan facturen en schreven betalingsopdrachten uit.

Ook tegen de hoofdaannemers die van de diensten van de onderaannemers gebruikt maakten, zal mogelijk een gerechtelijke vervolging ingesteld worden. Verschillenden onder hen hadden kunnen weten dat de fiscus en de bedrijfsverenigingen benadeeld werden. Volgens een woordvoerder van het Sociaal Fonds Bouwnijverheid is de kans groot dat de belastingdienst en de bedrijfsverenigingen de geleden schade op deze hoofdaannemers zullen verhalen. Die claims zullen dan enkele miljoenen guldens bedragen. Deze vorderingen kunnen zich nog jaren voortslepen.

Het syndicaat heeft in de loop der jaren verscheidene BV's en andere bedrijven opgekocht. Dit betrof veelal bedrijven die voor die tijd eerlijk werkten, maar in moeilijkheden waren geraakt.

Risico
Volgens Doremalen kon de politie deze zaak niet langer geheim houden. De politie neemt het risico dat op deze manier bewijsmateriaal verloren gaat. „Niet alle 116 onderaannemers weten dat het om hen gaat", aldus Doremalen.

Het team in Den Bosch heeft in twee en een half jaar tijd acht fraudezaken aan het licht gebracht. Het onderzoek naar de jongste zwendel zal misschien aan het eind van dit jaar afgerond zijn. Doremalen: ,,Dit is meer een vrome wens. Het is een gigantische klus. Er is een aantal onderaannemers dat we nog niet kennen. Het is een spinneweb, waar heel moeilijk doorheen te prikken is".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.