+ Meer informatie

Koningin in april '82 naar Amerika

Twee eeuwen diplomatieke banden

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Koningin Beatrix zal in april }982 een bezoek aan de Verenigde Staten brengen, om de feestelijkheden ter gelegenheid van de herdenking van tweehonderdjaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en de Verenigde Staten bij te wonen. Dit heeft de woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken dinsdag in Den Haag meegedeeld.

Deze diplomatieke betrekkingen kwamen op 19 april 1782 tot stand door de aanvaarding, door de toenmalige soevereine macht van de Republiek der Nederlanden, de Staten Generaal, van de geloofsbrieven van John Adams als eerste Amerikaanse gezant in Nederland.. (Adams werd later de tweede president van de Verenigde Staten). Drie dagen later, op 22 april, werd Adams voor het eerst door de stadhouder, Willem V in gehoor ontvangen en op 8 oktober 1782 werd een verdrag van vriendschap en handel ondertekend.

In Nederland zullen de activiteiten en manifestaties worden gecoördineerd door een interdepartementale overleggroep, geleid door de voormalige directeur-generaal Europese samenwerking van het ministerie van buitenlandse zaken en oud-vertegenwoordiger bij de NAVO, mr. A. F. K. Hartogh. In Anierika gebeurt dit door, behalve het „United states international Communications agency", de speciaal hiervoor opgerichte „Netherlands-American amity trust" en ,,Nederlands-American bicentennial committee".

Tentoonstellingen

Men denkt o.a. aan een tentoonstelling van de Haagse school in het um of arts in New York, een tentoonstelling over de stijl in Washington en ^Iinneapolis, een tentoonstelling van werken uit het Mauritshuis in Washington, een tentoonstelling van hedendaagse Nederlandse kunst in Chicago, een tournee van het concertgebouworkest, gedenkmunten van de Rijksmunt en Koninklijke Begeer, historisch-wetenschappelijke, technische en commerciële symposiums, een vlootbezoek aan een Amerikaanse haven, optreden van de Marinierskapel en een televisiepresentatie.

De ,,Nethrlands-American amity trust" heeft afgezien van plannen om uit het bedrijfsleven een bedrag van 2 miljoen dollar voor het organiseren van activiteiten bijeen te brengen. In plaats daarvan hoopt men dat een vijftigtal bedrijven, met bijdragen van 5.000 tot 10.000 dollar, een bedrag van 300.000 dollar voor secretariaatskosten gedurende twee jaar zullen willen afstaan en zelf de organisatie van evenementen willen bekostigen.

Districtsbestuurder Vos van de industriebond FNV zei op een perscon• ferentié in Brussel dat een eventuele sluiting van de vestiging in Amsterdam ook van invloed kan zijn op bedrijven in Engeland en België.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.