+ Meer informatie

Amersfoort gaat huisafval in drie stromen ophalen

1 minuut leestijd

AMERSFOORT - Het inzamelen van huishoudelijk afval gaat in de gemeente Amersfoort in drie deelstromen plaatsvinden. Ondanks de kritiek die de Amersfoortse gemeenteraad uitte op de zwakke financiële onderbouwing van dit plan, is hij gisteravond toch akkoord gegaan met dit systeem.

Het nieuwe inzamelingssysteem houdt in dat er huisvuil wordt opgehaald dat is gesplitst in groente-, fruit- en tuinafval (gft), waardevolle componenten (glas, metalen, papier, textiel, plastic) en de rest. Amersfoort loopt met de uitvoering van haar afvalstoffenbeleid voorop, aldus milieuwethouder A. Broek (VVD).

Desondanks bekritiseerden alle fracties de uitvoering van het plan omdat de inzameling van gft-afval zowel personele als materiële uitbreiding van de dienst afvalstoffenbeheer tot gevolg heeft. De kosten hiervoor lopen op tot meer dan anderhalf miljoen gulden in 1995. Dit betekent dat de Amersfoortse burgers een flinke stijging van de afvalstoffenheffing te wachten staat, aldus PvdA-raadslid R. C. van der Veen. Het lijkt er volgens hem op dat het milieubewust handelen van de burgers bestraft wordt in plaats van beloond.

Omdat de financiële onderbouwing van het nieuwe afvalinzamelingssysteem veel te optimistisch is, heeft WD'er R. Luchtenveld het college opgeroepen tot een meer realistische beraming te komen. Wethouder T. de Man (PvdA) van financiën vond het opzetten van een afvalsysteem dat „billijk, sturend en eenvoudig is, en daarnaast ook nog de kosten laag houdt, het ei van Columbus".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.