+ Meer informatie

Besluit over tropisch hardhout valt goed

ā€˛Importverbod zou te simpel zijn"

2 minuten leestijd

WAGENINGEN (ANP) - Het besluit van het kabinet om geen verbod in te stellen op het gebruik van tropisch hardhout is in goede aarde gevallen bij zowel bosbouwdeskundigen als bij houthandelaren. Dat bleek gisteren tijdens een studiedag in Wageningen over tropisch hardhout.

Staatssecretaris Gabor (Natuurbeheer) kreeg onder andere van prof. R. Oldeman, hoogleraar in de bosteelt en bosecologie, een complimentje vanwege het ā€˛genuanceerde standpunt" dat het kabinet deze week naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het kabinet heeft er voor gekozen geen verbod in te stellen op het gebruik van tropisch hardhout. In plaats daarvan komt er een keurmerk voor tropisch hout dat op duurzame wijze is geproduceerd, zonder dat daarvoor kostbare stukken regenwoud zijn vernietigd. Daarnaast wordt dit jaar 30 miljoen gulden uitgetrokken voor het behoud van regenwouden. Dat bedrag loopt op tot 50 miljoen gulden in 1995. Volgens Oldeman zou een verbod op tropisch hout te simpel zijn geweest. De prijs van hardhout daalt erdoor, waardoor ontwikkelingslanden nog intensiever moeten kappen om voldoende inkomsten te behalen. Modieus en comfortabel is onze prachtige nieuwe voorjaarscollectie. Schoenen, waar de klasse vanaf straalt. Vele bekende merken, waaronder BURLEY en VAN BOMMEL

Nederland is een belangrijke importeur van tropisch hardhout. Na Japan is Nederland per hoofd van de bevolking de grootste afnemer van hardhout in de wereld.

Desastreus

De gevolgen van de omvangrijke handel in hardhout zijn desastreus. Van de 1,2 miljard hectare regenwoud die de wereld heeft, wordt jaarlijks 20 miljoen hectare vernietigd. Een schrikbarende achteruitgang, te vergelijken met vijfmaal de oppervlakte van Nederland.

Ondanks de grootschalige vernietiging van het regenwoud is Oldeman niet al te pessimistisch gestemd. Het kwaad kan worden gekeerd, meent hij. Joint-ventures, gezamenlijke ondernemingen van bedrijven uit het westen en uit ontwikkeUngslanden, zouden volgens de hoogleraar op duurzame wijze gebruik kunnen maken van het tropisch regenwoud. OMDAT NIET ALLE KINDERVOETJES HETZELFDE ZIJN... hebben wij schoenen in onze modieuze collectie van wijdte 1 t/m 6. Vertrouwde merken als PIEDRO EN RENATA

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.