+ Meer informatie

Buitenlanders uit Irak als Westen niet aanvalt

Tariq Aziz eist VN-garanties voor plan:

3 minuten leestijd

AMMAN — Alle drukte op diplomatiek niveau om de Golfcrisis in goede banen te leiden heeft gisteren nog niet tot resultaten geleid. De besprekingen tussen secretaris-generaal Javier Pérez de Cuéllar van de Verenigde Naties en de Iraakse minister van buitenlandse zaken, Tariq Aziz, in de Jordaanse hoofdstad Amman zouden vandaag worden voortgezet. Tariq Aziz verklaarde dat alle buitenlanders uit Irak mogen vertrekken als VN-secretaris Pérez de Cuéllar garanties kan geven dat het Westen Irak niet aanvalt.

De Jordaanse koning. Hoessein, was gisteren in Groot-Brittannië, waar hij premier Margaret Thatcher een mogelijke oplossing voorhield: een gelijktijdige terugtrekking van de internationale troepenmacht uit de Golf en van de Iraakse troepen uit Koeweit en vervanging door een Arabische vredesmacht. Daarna zouden onderhandelingen tussen Koeweit en Irak kunnen beginnen.

Maar mevrouw "thatcher, die zich telefonisch met de Amerikaanse president George Bush had voorbereid op haar gesprek met de Jordaanse vorst, was onwrikbaar. Zoals haar officiële woordvoerder het uitdrukte: „Hun meningen over oorzaak en aanpak van de crisis lagen ver uiteen". Hoessein verklaarde na afloop van zijn bezoek aan Downing Street nogmaals dat Jordanië zich zal houden aan de VN-resoluties over het handelsembargo tegen Irak.

Na afloop van de ontmoeting van gisteravond met Pérez de Cuéllar in het koninklijk paleis in Amman verklaarde Aziz hem duidelijk gemaakt te hebben dat Irak voorstander is van een vreedzame oplossing en niet op oorlog uit is noch de bedoeling heeft de spanning in het gebied op te voeren. Volgens Aziz zoekt Irak naar alle mogelijkheden om de crisis te bedwingen. Er moet een Arabische oplossing voor de crisis komen, aldus Aziz. Hij zei bijzonder ingenomen te zijn met het gesprek met Pérez de Cuéllar, die naar zijn zeggen „meer dan welkom" is in Bagdad. Hij zei er niet bij of Pérez de Cuéllar inderdaad naar de Iraakse hoofdstad zal gaan.

„Vrede in het gezin"

Pérez de Cuéllars gespreksonderwerpen met Aziz zijn bepaald door de Veiligheidsraad. Over de VN-resoluties valt niet te onderhandelen.

In de Egyptische hoofdstad Cairo kwam gisteren de Arabische Liga bijeen, zij het dat acht van de 21 leden verstek hadden laten gaan. De Liga eist nu ook Iraakse herstelbetalingen aan Koeweit en schadevergoeding aan zijn burgers, zo werd gemeld door het Egyptische persbureau MENA.

De Arabische ministers veroordeelden opnieuw de Iraakse invasie in Koeweit en herhaalden hun eis tot onvoorwaardelijke terugtrekking van Iraakse troepen uit Koeweit, tot vrijlating van gijzelaars en de terugkeer van de regerende familie in Koeweit.

Hoe graag men het ook anders zou zien, de Koeweitse minister van buitenlandse zaken in ballingschap, sjeik Sabah al-Ahmed al-Sabah, verklaarde gisteren na afloop van de eerste gespreksronde van de Arabische Liga dat er vooralsnog „geen Arabische oplossing bestaat". Dit strookt geheel met de woorden van president Bush, die gisteren verklaarde dat de Arabische leiders „nog geen specifiek plan ontwikkelen". Toch wordt een „Arabische oplossing" door de SowjetUnie de enige mogelijke geacht. Dat verklaarde gisteren de woordvoerder van de Sowjetminister van buitenlandse zaken, Gennadi Gerassimov, voor de Amerikaanse televisie.

Zie ook pag. 7.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.