+ Meer informatie

Vaatwasser versus teil en kwast

3 minuten leestijd

Wordt u ook getroffen door de bezuinigingen die het kabinet heeft bedacht? Hoort u wellicht tot de categorie van zwaarst getroffenen? Misschien maakt u zich dan zorgen, of grijpt u de gelegenheid aan om een lange klaagzang aan te heffen.

Wat dat laatste betreft: dat is echt niet goed! Nederland staat nog altijd in de top tien van rijkste landen ter wereld. Ons past dankbaarheid in plaats van klagen. En wat dat eerste betreft: er zit niets anders op dan de tering naar de nering te zetten en dus passende maatregelen te nemen.

U kunt natuurlijk proberen iets aan de inkomstenkant (de nering) te verbeteren: een folderwijk brengt al snel zo'n 50 euro per maand in het laatje. Maar u kunt ook naar de uitgavenkant (de tering) kijken. Er zal nog meer bezuinigd moeten worden dan u wellicht al deed. Hoe zuinig je ook leeft, er blijken altijd nog weer besparingen mogelijk te zijn. In ons gezin hebben we de teil en de afwaskwast weer in ere hersteld.

Dat zit zo: begin juni bleek de vaatwasser kapot. De te hulp geroepen monteur kon alleen maar vaststellen dat de reparatie erg duur zou uitvallen en dat het apparaat dat niet meer waard was. We moesten maar een nieuwe aanschaffen, was het advies.

Daar wilden we toch even rustig over nadenken. Intussen pakten we teil en kwast en ik kocht een afdruiprek, want dat had ik niet eens. We zetten de boel op een rijtje: een inbouwvaatwasser van een goed merk kost al snel 800 euro. De onze was zes jaar meegegaan.

Dat lijkt niet veel, maar het apparaat werd in ons grote gezin tweemaal daags gebruikt en had er volgens de monteur daarom eigenlijk twaalf jaar op zitten. Afschrijvingskosten in ons geval: 135 euro per jaar. Vaatwassertabs of -poeder van een goed merk kosten zo'n 10 cent per keer. Kosten per jaar: 20 cent per dag keer 365 dagen is 73 euro.

Het stroom- en waterverbruik van een vaatwasser ligt volgens de witgoedmeneer lager dan bij de handafwas. Dat bleek bij ons niet het geval. Ik houd al jarenlang iedere week de meterstanden bij en heb de afgelopen maanden geen verhoogd verbruik ontdekt. Dat hoefden we in onze berekening dus niet mee te nemen.

Nu de teil en de kwast: de teil is een eenmalige aanschaf van een paar euro. Die vergeet ik maar in de vergelijking. Een kwast: voor 7,95 koop je een heel goede die gemakkelijk een jaar meegaat. En aan Dreft zijn we hooguit 2 euro per maand kwijt, zonder zuinig te doen!

Nu onze vergelijking: vaatwasserkosten 208 euro per jaar, handafwas 31,95 per jaar. Zo ontdekten we toch nog weer een leuke besparing.

Wij zijn inmiddels helemaal aan het vaatwassen gewend en vinden het nog gezellig ook. Het is toch eigenlijk een werkje van niks. We hoeven geen vaatwasser meer. Zelfs niet al zouden we er één cadeau krijgen. Voortaan doen we de vaat lekker zonder stekker!

Teunie Luijk is echtgenote en moeder en houdt de weblog eenvoudigleven.blogspot.com bij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.