+ Meer informatie

Duitse politie grijpt spionnen in de kraag

Oostduits „echtpaar" werkte met valse naam

2 minuten leestijd

KARLSRUHE — In West-Duitsland zijn vijf personen, onder wie een secretaresse werkzaam bij de staf van bondskanselier Helmut Schmidt, formeel gearresteerd op verdenking van spionage voor Oost-Duitsland, aldus is dinsdag in Karlsruhe bekend gemaakt door het bureau van de federale openbare aanklager.

De 30-jarige Dagmar Hahlig-Scheffler werd vorige week aangehouden. Bij een huiszoeking in haar flat in Bonn werd belastend bewijsmateriaal gevonden, aldus het bureau van de openbare aanklager.

Een Oostduits echtpaar, dat in Düsseldorf woonde onder de valse naam Roge, werd aangehouden op verdenking van het betalen van de gescheiden secretaresse. Toen zij vorige week werden aangehouden bleken Peter Goslar en Gundrun Schlimper documenten in hun bezit te hebben waarvan werd ontdekt dat zij afkomstig waren van de secretaresse bij de staf van de bondskanselier.

Goslar had de naam Anthony Roge gebruikt, een fictieve Engelsman die in Stradford zou zijn geboren. Gunrun Schlimper noemde zichzelf Jutta Roge en beweerde afkomstig te zijn uit München. Hun identiteitspapieren werden verzorgd door het Oostduitse ministerie voor staatsveiligheid, aldus de openbare aanklager in Karlsruhe.

Afluisterschandaal

West-Duitsland is dezer dagen ook geconfronteerd met een nieuwe afluisteraffaire. De centrale Westduitse recherche in Wiesbaden heeft in 1973 de telefoons laten afluisteren van drie leidende figuren binnen het Verbond van Duitse Vliegverkeersleiders (VDF), onder wie voorzitter Wolfgang Kassebohm.

Dit gebeurde omdat het „Zentrale Kriminalamt" vermoedde dat het VDF de regering in Bonn op ontoelaatbare wijze onder druk poogde te zetten met een in dat jaar gehouden lanzaamaanaktie. Deze aktie, met een salarisverhoging als inzet, ontwrichtte het Westduits luchtverkeer een half jaar lang.

De nieuwe afluisteraffaire volgt op die rond de kernfysicus Horst Traube en de keuzeverdedigers in het (inmiddels afgelopen) Baader-Meinhoffproces. Beide voorgaande affaires hebben de links-liberale coalitieregering in ernstige verlegenheid gebracht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.