+ Meer informatie

Lodewijk: Het is leuk en moeilijk

In de verkeerstuin Utrecht zie je wat er gebeurt als je door het rode stopHcht rijdt

4 minuten leestijd

„Ik vind het hier leuk, maar het verkeer is wel een beetje moeilijk", zegt Lodewijk. Hij is zes jaar en brengt een bezoek aan de verkeerstuin in Utrecht. In één uur kun je er wandelen, fietsen, autorijden en dia's over het verkeer kijken. Het klopt wel dat Lodewijk het moeilijk vindt, want eigenlijk is hij te klein. De verkeerstuin is voor kinderen van acht tot en met twaalf jaar. Die komen er niet alleen voor hun plezier, maar vooral om wat te leren. Wie in Utrecht op school zit, gaat in groep 7 naar de verkeerstuin. De tuin hoort bij het verkeersonderwijs. „Terwijl je speelt, leer je hoe je je in het verkeer moet gedragen", zegt agent G. Gomersbach. „Het gaat niet om de regels, want die weten de kinderen wel. Het gaat om het rekening houden met elkaar. Want ieder weet dat je niet op de stoep mag fietsen, maar toch doen kinderen het. Hier in de tuin zie je wat er dan gebeurt".

Kapot
De verkeerstuin in

Ard-Jan is nog niet eens zeven, maar hij weet al wel wat voorrang is. Utrecht is kleiner dan het verkeerspark in Assen. In Utrecht wil men echter ook niet rijk worden, maar alleen de kinderen helpen. Daarom zie je eerst een kwartier lang dia's. Op deze woensdagmiddag zegt agent Gomefsbach tegen 29 kinderen: „Ik lijk aardig, maar ik ben streng; tenminste, als juUie er een zooitje van willen maken". Want daar zijn ze in de

Een kwartier lang dia's kijken. verkeerstuin niet blij mee: als de auto's kapot gaan, wie zorgt er voor een nieuwe? En een autootje kost meer dan vierduizend gulden.

De agent legt uit wat een blauw bord betekent: „Dan móet er iets". Als een bord wit en rond is, èn een rode rand heeft, mag er iets niet. Wat er niet mag, dat staat in het bord".

Fout

Na de dia's mogen alle kinderen een kwartier wandelen, fietsen en autorijden. De politie wil dat kinderen goed opletten op straat. Even later doet Elizabeth dat toch niet, al is ze bijna twaalf: „Hé, jij maakt een fout en je hebt nog wel een verkeersdiploma", roept Pieter (8), terwijl hij rechtsaf slaat. Je mag de verkeerstuin eigenlijk pas in als je acht jaar bent, al is de politie soepel als je van ver komt en je bent nog zeven. „Maar", zegt de agent, „de kinderen moeten goed in de autootjes passen en natuurlijk niet gaan huilen als ze een fout maken". Gelukkig valt het mee: Ard-Jan is nog niet eens zeven, maar hij weet al wel wat voorrang is.

„Hé, jij maakt een fout", roept Pieter, terwijl hij rechtsaf slaat. „Als je voorrang hebt, dan mag je eerst".

Niet botsen

Het hele jaar door komen er veel scholen in de verkeerstuin. Aan de hand van de praktijk leer je de meest veilige weg te zoeken. In groep acht geeft de politie op school antwoord op de vragen. Daarna is het verkeersexamen.

En als je nu niet in Utrecht woont? Dan kun je op woensdagmiddag naar de tuin. Het kost maar één gulden.

Wat agent Gomersbach ook belangrijk vindt, is dat je ziet dat de politie je wil helpen en er niet is om alleen maar een bekeuring te geven. Tegen iedereen is hij aardig, behalve tegen kinderen die in een autootje scheuren. „Afstand houden jullie", roept hij, „anders bots je. En dat mag alleen als je hoofd ertussen zit".

Joanne let even niet op door de woorden van de agent. „Oei", zegt ze, „ik moet recht door", en snel gaat ze opzij voor een auto die midden op de kruising stil staat". De educatieve verkeerstuin Utrecht, in het park Transwijk, is tot 1 oktober op woensdagmiddag van twee tot vier uur open. Tel. 030-880540. Rudolf

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.