+ Meer informatie

Lees maar

3 minuten leestijd

Let goed op uw voeten als u naar het huis van God gaat. Pred. 4:17

‘Pas op waar je loopt’, zeggen wij als je ergens loopt waar het vies of gevaarlijk is. Prediker zegt dat voor het huis van God: weet wat je doet als je daar komt. Wij zouden dat waarschijnlijk niet zo snel tegen iemand zeggen: pas op als je naar de kerk gaat! Je bent toch blij dát iemand wil gaan?

Prediker is op zoek naar wijsheid en geluk. Hij is niet tevreden met een makkelijk antwoord, maar hij zoekt naar wat standhoudt in de harde werkelijkheid van het leven. Daarom zet hij de dingen vaak op scherp; dat maakt Prediker een boek waar je naar moet leren luisteren. Hier ook: hij zegt nog net niet dat je maar beter niet naar het huis van God kunt gaan, maar het scheert er vlak langs.

Al ben je in het huis van God op de goede plaats, daarmee ben je er dus nog niet. Een gewoonte alleen is niet genoeg, het gaat om je hart. Dat sluit aan bij het huidige verlangen naar wat echt is, authentiek. ‘Zo is het altijd geweest’ vinden wij als enige argument een zwaktebod. Al kan niemand zonder goede gewoonten. Enkel leven vanuit je eigen authenticiteit maakt het leven, en zeker samenleven, onmogelijk.

Juist in de dienst van God gaat het niet er alleen om dát je iets doet, maar ook hoe en waarom je het doet. Het gaat Prediker om het besef Wie wij ontmoeten: God is in de hemel en wij zijn op de aarde. Toen God zich aan Israël openbaarde op de Sinaï, moest het volk zich eerst twee dagen voorbereiden. Voor de tempeldienst later kent het Oude Testament uitvoerige voorschriften inzake reinheid en onreinheid: wie rein is, mag in de tempel komen en God ontmoeten; wie onrein is niet. Die voorschriften krijgen in het Nieuwe Testament een andere plaats, maar ook dan geldt dat wij God zullen dienen ‘op een Hem welgevallige wijze, met ontzag en eerbied’ (Hebr. 12:28).

In het huis van God, in de ontmoeting met de levende God luistert het blijkbaar nauw. Daarom zegt Prediker: weet waar je mee bezig bent als je naar het huis van God gaat. Je kunt niet ‘zomaar’ voor Gods aangezicht verschijnen. Dat vraagt voorbereiding, eerbied, het besef van Hem met wie wij te doen hebben.

Onze kerkgebouwen zijn de tempel niet. Maar het gaat in de eredienst wel om hetzelfde doel: de ontmoeting met de levende God. We komen er niet om zelf wat te brengen, maar om te ontvangen. Het gaat niet om wat wij doen, maar om wat God gedaan heeft en doet. Dat kun je alleen ontvangen. Luisteren is beter dan offeren, zegt Prediker. Het gaat om de houding van Samuel, van Maria: spreek HEERE, Uw knecht, Uw dienstmaagd hoort.

‘Pas op’ is misschien geen bordje om in de hal van de kerk te hangen, maar wel een besef om levend te houden in ons hart.

Dr. Versluis is predikant in Ouderkerk aan de Amstel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.