+ Meer informatie

Leemten in leger

1 minuut leestijd

ISLAMABAD/NIEUW DELHI — De door de Sovjet-Unie gesteunde regering van Afghanistan heeft om de door desertie ontstane leemten in het leger te vullen opnieuw een militaire dienstplicht voor'studenten afgekondigd. Dit hebben kranten, en kringen van het Afghaanse verzet maandag meegedeeld in de' Pakistaanse hoofdstad Islamabad.

De studenten moeten nadat ze tien jaar naar school zijn gegaan een jaar dienstplicht vervullen, alvorens ze hun studie voort mogen zetten. Vorig jaar kondigde de regering Karmal een dergelijke maatregel af. Deze leidde indertijd tot grootscheepse protesten en demontraties zodat de minister van onderwijs zich genoodzaakt zag via televisie de maatregel in te trekken. Het Afghaanse leger telde voor de communistische machtsovername in april 1978 ongeveer 100.000 manschappen. Na de Sovjet-interventie eind december 1979 liep de sterirte ervan door desertie terug tot, naar Westerse schattingen, 30.000 man. De toen aan de macht gekomen regering Karmal vormde een militie uit jonge stedelijke aanhangers die momenteel de ruggegraat vormt van het Afghaanse leger.

Volgens Afghaanse opstandelingen liep na de jongste aankondiging het coUegebezoek op de universiteiten en hogescholen onmiddellijk verder terug. Naar hun schatting staakte reeds tweederde van de Afghaanse studenten de studie voor de jongste maatregel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.