+ Meer informatie

FBI niet voorbereid op terreuraanslagen

2 minuten leestijd

NEW YORK - De Amerikaanse federale recherchedienst FBI is niet voorbereid op de golf van aanslagen die deskundigen vrezen als de VS Irak aanvallen. "De FBI weet niet waar terroristen zich in de VS schuilhouden, hoeveel er zijn, wat hun plannen zijn en hoe hun netwerken functioneren", aldus senator Bob Graham, voorzitter van de Senaatscommissie voor inlichtingen, tegenover The Washington Post.

De leden van Grahams commissie en hun collega's van de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden hebben een dringend beroep gedaan op de Nationale Veiligheidsraad om de FBI middelen ter beschikking te stellen om zich op de komende taak voor te bereiden. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken voerden terroristen tijdens de 42 dagen die de Golfoorlog indertijd duurde 160 aanslagen uit, driemaal zoveel als normaal. Geen van die aanvallen vond in de VS plaats. Dat zal ditmaal anders zijn, zo vreest Graham.

De FBI wijst erop dat de dienst na de septemberaanvallen van vorig jaar een nieuw Inlichtingenbureau (Office of Intelligence) heeft opgezet dat zich speciaal met terroristen bezighoudt. Graham wijst er echter op dat deze nieuwe dienst nog maar net bezig is om mensen aan te nemen en nog moet beginnen die mensen op te leiden voor hun nieuwe taak. Een van de grootste problemen voor de FBI is de omschakeling van politiedienst naar antiterreurdienst. "FBI-mensen zijn opgeleid om misdaden op te lossen, niet om terroristen te bestrijden. Dat vereist een omschakeling in werkmethoden, die jaren zal vergen", zo meent Bruce Hoffman, terreurdeskundige van de Rand Corporation.

Niet alleen de FBI moet omschakelen. Hetzelfde geldt voor Amerika's luchthavens, waar de controle van passagiers en bagage over precies een week volledig overgenomen moet zijn door overheidscontroleurs. Tot nu toe werden controles uitgevoerd door particuliere bedrijven. Die functioneerden niet goed volgens Mary Schiavo, een advocate die de belangen behartigt van een aantal nabestaanden van slachtoffers van de septemberaanslagen.

Zij heeft een document ontdekt waarin luchthavencontroleurs al in 1994 werd aangeraden om zogeheten stanleymessen in beslag te nemen. Dit is het soort messen dat de kapers op 11 september gebruikten. Na deze bekendmaking schuiven overheid, luchthavens en controlebedrijven elkaar nu de schuld toe voor de nalatigheid op 11 september vorig jaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.